Европейската комисия загуби днес дело в Съда на Европейския съюз (СЕС) за данъчни облекчения срещу дъщерното дружество на сомпанията „Амазон“ в Люксембург. 

То не е получило селективно предимство в своя полза от властите във Великото херцогство, се казва в огласено днес решение на Общия съд. Според магистратите Комисията не е доказала надлежно наличието на недължимо намаляване на данъчната тежест на компанията.

Случаят

От 2006 г. „Амазон“ осъществява търговска дейност в Европа чрез две дружества, установени в Люксембург. Това са LuxSCS и LuxOpCo.

По искане на групата „Амазон“ данъчните органи в Люксембург й издават данъчно становище. С това искане се цели потвърждение на третирането на LuxOpCo и на LuxSCS за целите на люксембургския корпоративен данък.

Данъчното становище потвърждава, че поради дружествената си форма LuxSCS не подлежи на облагане с люксембургския корпоративен данък. Решението също така одобрява метода на изчисляване на размера на годишното лицензионно възнаграждение, дължимо от LuxOpCo на LuxSCS на основание на сключено между двете компании лицензионно споразумение.

През 2017 г. Европейската комисия приема, че данъчното становище, както и неговото ежегодно прилагане от 2006 г. до 2014 г., съставлява държавна помощ по смисъла на член 107 Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС). Според Брюксел в случая става дума за оперативна помощ, несъвместима с вътрешния пазар. По-специално ЕК прави извод, че е налице предимство в полза на LuxOpCo. Като установява в крайна сметка, че данъчното становище е било приведено в изпълнение от Люксембург, без тя да е била уведомена предварително за това, Комисията разпорежда LuxOpCo да върне тази помощ, която е незаконосъобразна и несъвместима с вътрешния пазар.

Люксембургската държава и групата „Амазон“ подават отделни жалби за отмяна на това решение. В постановеното днес решение Общият съд на ЕС уважава основната част от основанията и доводите им. Като се основава на по-рано изведените принципи във връзка с прилагането на критериите относно понятието „държавна помощ“ в контекста на данъчните становища, Общият съд внася важни уточнения по повод на обхвата на тежестта на доказване на Комисията при установяване на съществуването на предимство в случаи като този в Люксембург.

Съображения на Общия съд

Самото наличие на предимство може да бъде установено само при сравнение с едно „обичайно“ облагане. Поради това за да се определи дали е налице данъчно предимство, е необходимо да се сравни положението на получателя в резултат от прилагането на разглежданата мярка с положението му в отсъствието й и при прилагане на обичайните правила за облагане.

Съдът приема също, че Комисията не е успяла да докаже съществуването на предимство. Тя не е имала основание да твърди също така, че възнаграждението на LuxSCS е можело да се изчисли въз основа на обикновено прехвърляне на разходите за развитие на нематериалните активи, без изобщо да се вземе предвид последващото увеличаване на стойността им.

Общият съд прави извод, че основните доводи, изложени от Комисията, не позволяват да се докаже, че данъчната тежест на LuxOpCo е била изкуствено намалена поради надценяване на лицензионното възнаграждение.

Нов удар за ЕК

Това е втори сериозен удар срещу Европейската комисия и лично срещу нейния зам—председател Маргрете Вестагер, която отговаря да конкуренцията. Тя поведе кръстоносен поход срещу укриването на данъци в ЕС от страна на големи световни компании. Резултатите са противоречиви.

През лятото на 2020 г. Съдът отмени разпореждането на ЕС гигантът „Епъл“ да върне на Ирландия 13 милиарда евро, спестени в резултат на данъчни облекчения.

Днес последва случая с „Амазон“ в Люксембург, за която от Брюксел твърдяха, че трябва да върне 250 милиона евро на Великото херцогство.

Лъч светлина обаче е друго решение на Съда от днес. А то е, че ЕК с право и поискала от френския енергиен гигант „Анжи“ да върне на Люксембург данъци в размер на 120 милиона евро.

Очаквано Маргрете Вестагер реагира на новината от Люксембург.

„Всички компании трябва да плащат своя справедлив данъчен дял. Данъчните облекчения, предоставяне само на избрани многонационални компании, нанасят щети на честната конкуренция в ЕС. Те също така лишават публичните финанси и европейските граждани от фондове за силно необходимите инвестиции за възстановяване от кризата с коронавируса“, заяви тя.