Случи се нещо невероятно. Концесионер на български плаж влезе в диалог с граждани, за да обясни какви са намеренията му като стопанин на ивицата. Става въпрос за един от най-красивите и полудиви плажове в страната - "Силистар". Лицето се казва Кирил Йовнов. Действието се развива във фейсбук страницата "Да запазим Корал". А случката е "невероятна" поради простия факт, че на концесионерите винаги се гледа с недоверие, голяма част от ивиците са раздадени на силни на деня, близки до властта и на фирми, свързвани с бившите силови групировки, процедурите не се славят с особена прозрачност, а стане ли дума за концесия в публичното пространство - обикновено е във връзка с багери и барове на плажа, надути цени за сянка, липса на безплатна за плажуване зона и прочее "приятни" неща.

"Силистар" ще бъде официално ПОКРИТ"

Повод за влизането в диалог между Йовнов и гражданите стана публикация в групата от вчера.

"Плаж "Силистар" ще бъде официално ПОКРИТ на 1 юни. "Има" "свободна" "зона", написа Кръстина Петрова.

Прилагайки снимки на дървени конструкции, чадъри и шезлонги, струпани на ивицата в подготовка за летния сезон.

Следват коментари от типа на: "Очевидно концепцията на българския морски туризъм е да има много места за пиене, ядене и пясъка да се покрие с разни пластмасови изделия, за да не се напрашим случайно", "Нищо не е еко в тая държава", "Организирайте протест, хора, това е най-красивото ни кътче в България! Да го запазим, не го давайте, моля ви!!!" и мн. др.

"Първо не съм нито мутра, нито бандит"

Това е предизвикало концесионера лично да се включи в коментарите в групата.

"Добър вечер, уважаеми дами и господа. Включвам се в тази публикация именно като въпросния концесионер на плаж "Силистар" и целта ми е да се опитам с този пост да ви обясня ситуацията преди да се правят прибързани изказвания и заключения. Първо не съм нито мутра, нито бандит, нито пък какъвто и да ме е нарекъл някой по нагоре! Няма право да ме нарича такъв, защото не ме познава", започва "писмото" на Йовнов.

А после държи да уточни: "Живея и съм роден в град Царево, родата ми е от с. Синеморец , с. Бродилово и с. Българи – с една дума съм само по-кореняк странджанец от 99% от групата". "Имам молба към всички заинтересовани - не слагайте всички концесионери под един знаменател. Аз и моят екип в този случай сме малко по-различни, първо защото всички сме местни".

В 10 точки

След което в 10 точки концесионерът изброява какви са плановете му за "Силистар". Вместо 50 на сто платена зона, тя ще е около 30 на сто. "По този начин оставяме повече от 380 метра свободна зона за плажуване", пише Йовнов. "Спасителни постове – не от типичните железа като навсякъде, а от изцяло натурални материали. Няма нито един бетонен фундамент на нито едно заведение на плажа и няма и да има", продължава с изброяването той. "400 метра дървени пътеки по целия плаж изцяло от натурално дърво, за да може да бъде по-удобно преминаването, както на майки с малки деца, така и хора в инвалидна количка", ограждане на дюните с корабно въже, са сред другите изброени активности.

Накрая концесионерът е оставил електронната си поща - "с молба който има каквито и да е въпроси просто да ми напише едно елементарно писмо и аз ще му отговоря!". Йовнов отговаря и под самите коментари в групата.

"Защо не сме сложили сламени чадъри?

Клуб Z се свърза с него с допълнителни въпроси. По думите му на ивицата може да бъдат разположени 4 заведения - според одобрената от Министерство на туризма схема. Ще има обаче две. "Там са от 15 години", заяви Йовнов. Възможно било и поставянето на малък павилион в най-северния край на ивицата, "за да има от къде човек да си вземе една вода". Заведение на входа няма да има, въпреки одобрената схема. При право да разположи около 50 чадъра, щял да сложи около 30 - основно пред двете заведения. 

Йовнов описа и какви са разходите - в контекста на предложения в групата да няма никакви обекти, в т.ч. чадъри на ивицата. 76 000 лв. е договорът за водно спасяване. Закупена е машина за почистване на плажа за 34 000 лв., като тя ще се обслужва от двама души с по 1000 лв. заплата. Закупена е и линейка, съответно са осигурени и медицински лица. Сметоизвозването ще излиза 16 000-18 000 лв. (годишно). "Защо не сме сложили сламени чадъри? Защото ни предложиха такива за 365 лв. Иначе и на мен повече ми харесват", заяви още концесионерът.

От втория опит

През март миналата година кабинетът взе решение за търсене на нов концесионер на "Силистар" заради приближаващо изтичане на стария договор. Търгът бе спечелен от "ММ-Груп Силистар", собственост на "Холидейинвест 2009" на Йовнов и на "КлийнРуум България" и през юли Министерският съвет взе решение за отдаването на концесия.

В разгара на летния сезон старата концесия изтече. В резултат през август концесионерът изнесе всичко, в което е инвестирал. Бе обявена процедура за наем, но скоро след това бе отменена - заради избора на новия стопанин. Договорът с "ММ Груп Силистар" бе сключен на 4 август, в сила от 4 септември. Така на практика в активния сезон се появи казус - кой стопанисва ивицата и осигурява нейната безопасност. Този казус пък излезе наяве след трагични инциденти в морето.

Тогава концесионерът и министерството влязоха в спор "предаден" ли е официално плажът от МТ на "ММ Груп" или не. Община Царево пък трябваше да е тази, която да осигури спасители на плажа докато новият концесионер влезе във владение. Имала договор с фирма да пази "Силистар" до 15 септември, но по време на водно спасяване не е имало. Тогава БНТ съобщи, че нямало заради спор за заплатите им. До днес не е известно да са открити виновници.

"Тази година "Силистар" ще се стопанисва", дава заявка Йовнов. Който държи да подчертае, че както притежава големи хотели, така и има отношение към екосъобразния туризъм, давайки за пример "Делфин". Той и семейството му притежват и заведения.

Могат ли концесионери и граждани, които все още избират българското пред гръцкото море и настояват за запазване на дивия му облик да съжителстват заедно и да водят диалог - предстои да видим. "Силистар" може да се окаже тест за това.