СИМОНА РУСЕВА

Нобеловият лауреат за медицина през 1962 г. Джеймс Уотсън се раздели със златния си медал срещу рекордната сума от 4,76 милиона долара, съобщава в днешния си брой  в. “Ню Йорк таймс”.

В компанията на съпругата и синовете си 86-годишният учен е проследил вчера лично в залата в Ню Йорк търга, организиран от аукционната къща “Кристис”. Той не можел да повярва на очите и ушите си, когато цената рязко се движела нагоре. Изненадани били и организаторите на търга. Те признали, че очакванията им били за максимум 3,5 милиона долара. Победител се оказал анонимен участник, който наддавал по телефона. Така той се сдобил със златния медал срещу 4,76 милиона долара, което е световен рекорд в раздела.

“Много съм доволен”, изрекъл след приключването на наддаването Уотсън за “Ню Йорк таймс”. Той се врекъл, че част от сумата ще дари на научни институти, които в миналото са го подкрепяли.

Ученият получава и още 610 000 долара. За наддаване са били предложени и неговите записки, по които преди 52 години е произнесъл благодарствената си реч и тези, по които е чел лекция ден след награждаването му с Нобел за медицина.
Призьорите в този раздел през 1962 г. всъщност са трима, разкрили структурата на ДНК – Джеймс Уотсън, Франсис Крик и Морис Уилкинс.

През декември 1962 година Джеймс Уотсън получава Нобеловата награда.

Преди година беше продаден на търг и златният медал на колегата на Уотсън - Франсис Крик. Той почина през 2004 г. на 88 години. Неговият медал продаде вдовицата му, но цената тогава стигна “едва” 2,2 милиона долара.

Както е известно самата Нобелова награда е на стойност около 1 милион долара.

Защо и Джеймс Уотсън се раздели с ценната реликва? Според в. “Гардиън” той имал големи финансови проблеми. Те започнали преди седем години, когато всички му обърнали гръб. Тогава в интервю за в. “Сънди таймс” Уотсън заяви, че бил крайно песимистично настроен относно бъдещето на Африка:

“Цялата ни социална политика се основава на аксиомата, че техният (на жителите на Черния континент – бел. ред.) интелект е същият, като нашия (на белите), въпреки че всички тестове доказват, че това в действителност изобщо не е така.”

След вълна от протести Уотсън се извини за изявлението си, но скандалът остави горчив привкус и той беше загърбен не само от научните среди. Той остана в забвение до вчера, когато покрай наддаването и спечелите милиони отново стана център на внимание. Безспорно е, че желанието му да дари част от сумата, е в негова полза – като учен и човек.