"Има терор и има репресия, и е видно, че е само срещу една партия. Това и децата го видяха. Обръщението ми е към другите партии. Така на 9 септември са омачкали опозицията и след това 45 години са управлявали. След нас ще дойдат за вас. Макар че вие сте деца на комунисти, така че гарван гарвану око не вади."

Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

Той попита дали уважаемите медии някога друг път са наблюдавали такова ярко вмешателство в предизборната кампания на който и да било министър?

„Аз не съм. Всеки ден предизборният щаб на кандидат-президента Радев се изказва срещу една партия. Откъде накъде? И отива в партийната телевизия на нашия опонент вчера да ни дава оценки. Откъде накъде? И лъжите започват една по една да излизат, защото истината е най-хубавото нещо. А истината е, че ние сме много добра европейска, евроатлантическа партия. Които искаме обаче България да бъде суверенна държава. Ние не искаме да участваме във федерация. Искаме да сме достоен член на Европейския съюз, но да си отговаряме ние за България. Това е патриотичното! Патриотично не е да пееш „Йовано, Йованке“ и на другия ден да кажеш „Аз съм готов да хвърля суверенитета на държавата, да я управлява друг“, посочи Борисов.  

„Първо излезе и излъга, че сме подслушвали хора. Дойдоха изборите, ние още не знаем кого сме подслушвали. После ядохме хора. После щеше да ни вика да ни разпитва. И сега продължава всеки ден да говори как се купуват гласове. Ние 1 стотинка не сме дали. Ние не участваме. Виждате ни, пълни зали, пълни площади. Това е партията! Това е все едно главният съдия, страничните съдии и тези от ВАР, да играят за единия отбор, за да изкарат равен. Ето това правят в момента, борят се за равенство. Или да ни бият с един двама депутати, за да имат морално право видите ли“, коментира председателят на ГЕРБ. 

Бойко Борисов попита коя друга българска партия беше така поздравена от Европа, за да ни маскари така шефът на комунистическата следствена служба?

„До там ли се върнахме? Призовавам го Радев тези недоразумения да си ги прибира! Това не е демокрация!“, изрази възмущението си лидерът на ГЕРБ.

Борисов предупреди, че в неделя ще се види и хаосът по изборния процес.

„Това, където докараха машините на Мадуро и специалистите на Мадуро, и флашките на Мадуро. Ние не се борим за власт, уважаеми колеги! И като опозиция можем да сме много полезни на държавата, с опита, със знанията на всичките тези хора. Това е демокрацията! Пак с футболна терминология ще го кажа – навремето Левски беше отборът на народа, защото компартията го притискаше. Когато една партия я притискат отвсякъде, всички, по най-безобразен начин, тя ще стане партия на народа. Те няма да се спрат. В неделя, въпреки хаоса, който ще причинят на изборите, може би и това им е целта, да отидем и да си сложим нашия глас“, призова Бойко Борисов.

Той благодари за мощната подкрепа към ГЕРБ от страна на големите десни евроатлантически лидери. 

„Преди време бях коментирал, че правителството имало посредствено отношение към организацията на изборите. Колко съм бил наивен! Оказа се, че правителството може да има пряко участие в изборния процес чрез Министерството на вътрешните работи. И не като гарантира политическите права на гражданите, а използването му като предизборен инструмент за респект, заплахи и ограничаване на правото на политическа активност“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той показа снимки на шатрата на ГЕРБ в Севлиево, до пазара в центъра на града, където от сутринта до нея е паркиран бус на жандармерията.

„Какво пази? Или има за цел да сплаши наши кандидати? Това за съжаление не е единственият случай“, попита Дончев.

Тома Биков подчерта, че има стотици случаи на репресии и преследване на хора по анонимни доноси, писани от хората на Рашков и от никой друг.

„Те са единствено и само срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ и срещу никоя друга партия. Има стотици подобни случаи, в които има полицейски произвол, който е координиран директно от Бойко Рашков. Огромният проблем е, че в България изборите вече са опорочени. Те вече са опорочени с действията на Рашков, който разбира се действа по нареждане на Румен Радев. Това е отпадъчен материал на историята. Говоря за Рашков”, посочи Биков.

Той бе категоричен, че Рашков действа като един истински комунист и следовател на Държавна сигурност от преди 89-та година.

„Ние сме изключително обезпокоени от това, че политическата криза, в която се намираме, ще прерасне в конституционна криза, без да знаем кога тази криза ще приключи. Дали след няколко месеца, дали след няколко години? Това, което прави Румен Радев в момента е да демонтира демокрацията, защото е абсолютно наясно, че по никакъв друг начин не може да спечели избори. По никакъв друг начин, освен като прати главорези като Рашков да вършат тези безчинства“, заяви Тома Биков. 

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов съобщи, че вече са уведомени наблюдателите на ОССЕ, а утре ще бъдат уведомени и всички наблюдатели, за натиска, който се оказва по структурите, членовете и симпатизантите на ГЕРБ в страната.

„Ако някой не знае как е изглеждал превратът на 9 септември 1944 година, сега може да го види. Така действат комунистите, така действат болшевиките, така действат авторитарните режими“, заяви Даниел Митов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ