Несъгласуване с екологичното законодателство, заровено много назад във времето. Това е мотивът на държавния строителен контрол да поиска спиране на изграждането на т.нар. хотел - три вили над плаж "Бутамята" в Синеморец, става ясно от отговор на ДНСК по сигнал, подаден от председателя на Асоциацията на парковете в България и общински съветник в София Тома Белев.

Както е известно, въпросният СПА хотел вече официално е част от проверка, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на екоминистерството и ДНСК. За него община Царево е дала зелена светлина през 2007 г., въпреки че подробният устройствен план е за ваканционно селище, а три години по-рано РИОСВ - Бургас е съгласувала само изграждането на три вили. РИОСВ твърди, че при нея не е минавала процедура за изграждането на два апартаментни блока - въпросният СПА хотел, а само за трите вили.

Казусът стана известен след като активисти от групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" изпратиха редица запитвания до институциите. 

От отговора на ДНСК сега обаче стават известни още подробности около хотела, разрешителните за строеж за който датират от далечната 2007-а. Според решението на регионалната дирекция на националния строителен контрол за спиране на строежа сега, инвестиционният проект не е бил съгласуван и одобрен по реда на Закона за опазване на околната среда още назад във времето.

Отделно, според Закона за устройство на територията инвестиционните проекти подлежат на съгласуване и одобряване и са основание за издаване на разрешение за строеж. Оценката за такова трябва да вземе предвид и изискванията на влезли в сила административни актове, които в зависимост от вида и големината на строежа са необходимо условие за разрешаване на строителството по Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Закона за културното наследство или друг специален закон, гласи още ЗУТ. 

Според ДНСК обаче такива актове няма и на тази база строителният контрол "спира изпълнението и забранява достъпа до строеж или до част от строеж от първа до трета категория". А въпросният СПА хотел става трета категория (от четвърта преди това), след одобрение на общинския експертен съвет по устройство на територията на община Царево през октомври 2011 г.

Одобрението минава без забележки и касае изменение в инвестиционния проект - одобрените преди това от общината отделни апартаментни "Блок 1" и "Блок 2" всъщност да се обединят в "хотел с подземен гараж, СПА център с покрит басейн, боулинг, ресторант и домови ВиК връзки". С други думи, "трите вили-ваканционно селище-два апартаментни блока" стават на практика един хотел.

Любопитното е, че екоинспекцията в Бургас, която иначе никога не е съгласувала изграждането на нещо повече от три вили, е имала свой представител на заседанието на експертния съвет в общината, отбелязват от ДНСК. Отделно, както Клуб Z писа, през 2013 г. РИОСВ-Бургас дава становище относно промени по време на строителството - че за него няма нужда от екосъгласуване. Тоест, екоинспекцията, която твърди, че община Царево е дала разрешителните за строеж през 2007 г. през главата й, на по-късен етап със сигурност е била наясно какво се гради над "Бутамята", в територията на Природен парк "Странджа".