"Говорихме с Николай Василев. Имаме различия как трябва да се развиват финансите и икономиката, особено финансите“.

Това заяви в интервю за бТВ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Когато представи състава на правителството, което ще предложи на другите партии в парламента, лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов уточни, че трима служебни министри са били поканени, но са отказали – Петков, служебният министър на финансите Асен Василев и на образованието – проф. Николай Денков.

Петков обясни, че основното различие с предложения за премиер Николай Василев е в това дали трябва да се гони на всяка цена балансиран бюджет.

„За нас най-важното е да се постигне растеж, като се спрат всички кражби, всички кранчета. За Василев балансираният бюджет е голям приоритет, което според нас не е най-оптималното.

Ние очакваме, че хората, които са взимали държавните средства, ще използват този момент и ще настройват различни групи от обществото срещу правителството“, обясни Петков.

По същество това означава, че двамата имат разминаване по отношение на дефицита. Самият Николай Василев многократно е заявявал себе си като фен на бюджети без дефицити - тоест такива, в които разходите не надминават приходите. Според Петков обаче в ситуация като днешната - на тежка икономическа криза, може да се прекрачи тази граница и да се използват средствата за някаква целенасочена помощ.
 

На него от ИТН са предложили да остане начело на Министерството на икономиката, но на Асен Василев са предложили Министерството на екологията или да е министър без портфейл. Василев пък вчера обясни, че има и различия с Трифонов и Василев (Николай) по отношение на съкращаването на държавните разходи. От думите на сегашния министър се разбра, че "Има такъв народ" предпрочита много радикални действия в тази посока и вероятно бързо и сериозно орязване на администрацията. Според служебният министър обаче, трябва да се действа по-балансирано. 

Относно заявката на Трифонов да бъде приватизирана Българската банка за развитие (ББР) служебният министър на икономиката смята, че тя е била за закриване във вида, в който служебният кабинет я е заварил, но вече може да е полезна.

Идеята за нейната приватизация отново е, вероятно, на Николай Василев, който отдавна заема позицията, че насърчителна банка не трябва да съществува, защото тя винаги ще бъде под политически натиск. Идеята на "Има такъв народ" е тя да бъде приваризирана по следния начин: с 51% от стратегически инвеститор, който да стане и съответно мажоритарен собственик, а другите 49% да бъдат продадени през Българската фондова борса. Това обаче е трудно реализиеруем вариант поради няколко причини. Първо - банката бяна добро име и трудно ще се намери инвеститор. Второ БФБ има много ниска ликвидност и няма как да бъде предложена добра цена. Трето - трудно бъдещите акционери ще бъдат убедени да инвестират в банка, която да се занимава приоритетно с малък и среден бизнес. Единственото преимущество е фактът, че дружеството има пълен банков лиценз.