Една от най-големите "черни кутии" на властта - Държавната консолидационна компания (ДКК), е напът да бъде, малко по-малко, разградена. Първите стъпки задава служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той обяви, че е внесъл доклад в Министерския съвет, в който се препоръчва изваждането на дружествата "Монтажи", "Еко Антрацит" и "Екоинженеринг" от структурата на ДКК. 

Докладите идват няколко дни, след като самият Петков обеща да започне разграждането. Причината вече е ясна - дружествата под шапката на ДКК оперират с огромни средства, които се харчат неясно, непрозрачно и създават сериозни притеснения за корупционни практики. Особено фрапиращ е случаят с "Монтажи", която получи близо 500 млн. лв. от майката - ДКК, за "спешен" ремонт на язовири, които обаче както стана ясно - или не са започнати или са направени проформа.  Отпускането на средствата се случи през 2018 г., а как се харчат се пазеше в дълбока тайна по времето на ГЕРБ.

Според доклада на Петков, "Монтажи" трябва да отиде на пряко подчинение на Министерството на икономиката. "Еко Антрацит" и "Екоинженеринг" пък ще отидат в Министерството на околната среда и водите. 

Самите ремонти на язовирите пък ще бъдат насочени към логичното - министерство на земеделието. Причината е проста - повечето от тези съоръжения се ползват за напояване. 

"Ние притежаваме ДКК, но реално не знаем как се изразходват тези средства и местенето в правилното минстерство има за цел прозрачност и ясна проследимост на това къде отиват парите", обясни служебният министър.

Петко уточни, че един от другите гиганти под шапката на ДКК - ВМЗ Сопот, също трябва да бъде изведен от орбитата на дружеството, но към момента не присъства в доклада. Причината е, че ДКК има договор за кредит с ББР за малко над 170 млн. лв. и извеждането на всички активи от компанията може да създаде опасност за банката. Все пак пътят е този, подчерта Петков. 

Всъщност министърът бе принуден да коментира ситуацията във ВМЗ-Сопот, защото в момента там се провежда протест на служителите. Според множество медийни публикации той е с искане за оставката на Петков, но в същност работниците казват, че ще искат оставката единствено, ако не бъде извършено точно исканото от него престуктуриране. Те искат компанията да излезе от структурата на ДКК и да мине директно под шапката на министерството. 

Протестиращите искат и оставките на управителния орган на ВМЗ и замяната му с нов. Причината - от месеци те стоят без работа и са притеснени за своето бъдеще. 

Петков допълни, че в четвъртък изтича срокът за подаване на кандидатури за нови шефове в Надзорния съвет на ДКК, така че скоро фирмата ще има и нови управници. 

"Този тип структура - с шапки компании, са предпоставка за източване на средства", обясни логиката си Петков. 

Иначе - министърът за пореден път обясни, че не вижда причина за съществуването на ДКК и че ако имаше повече време, то със сигурност би поискал закриванет на огромния мастодонт. Припомняме, че ДКК бе създадена през първия мандат на Бойко Борисов, а целта беше там да влизат парите от приватизация. Така щеше да се избегне задължението те да отиват в т.нар. Сребърен фонд. С годините капитализацията на ДКК набъбна на над милиард лева, а под шакпата й бяха включени десетки държавни предприятия. До скоро ДКК нямаше електронен сайт, а управленските й кадри бяха напълно непознати за обществото.