Разпореждане на служебното правителство непрозрачният мегахолдинг "Държавна консолидационна компания" (ДКК) за първи път от години да плати дивидент на държавата, чиято собственост е, предизвика остра реакция от ГЕРБ-СДС днес. Причината - бившите управляващи днес заподозряха, че прибирането на дивидент се "цели" в дружествата ВМЗ "Сопот" и "Авионамс", а прибирането на част от тяхната печалба би ги оставило във финансов риск. 

Дани Каназирева от ГЕРБ, която е депутат от Пловдив, стигна по-далеч. По думите й именно двата военни завода ще бъдат докарани до фалит, а в тях работят хиляди хора, които ще останат без работа.

"Тези предприятия са не само стратегически за развитието на България, но и определящи и даващи работа на хиляди семейства в Пловдивския регион. Досега ДКК е освобождавана от заплащане на дивидент. По този начин е гарантирала финансовата стабилност на двете дружества. Заради това скандално решение двете предприятия са застрашени от фалит. Призоваваме премиерът да се откаже от тези решения", заяви тя.

Лъчезар Борисов добави, че "Авионамс" изпълнява поръчки за НАТО, дори спомена работа по бъдещите български F-16 (преди време бе анонсирано, че заводът ще участва в поддръжката на новите изтребители - б.р.). И заключи как решението на служебния кабинет застрашана националната сигурност.

Пак бившият икономически министър, който беше принципал на ДКК, а преди това зам.-министър (в последните години, когато оттам се преразпределяха стотици милиони непрозрачно, без обществени поръчки и неясно по какви правила), съобщи, че ВМЗ "Сопот" щял да даде на държавния бюджет около 10 млн. лв. за 2020 г.

"Просто прибираме свободния кеш на ДКК, военните заводи нямат нищо общо"

Историята по същество на решението на служебния кабинет от 4 август : на 28 април 2021 г. - вече в оставка и последни дни на власт, кабинетът "Борисов 3" се разпорежда, че държавните дружества ще трябва да отчетат до 50 на сто от печалбата си за 2020 г. на държавния бюджет. Но вадят пред скоба мегахолдинга ДКК, който да не дължи дивидент. Служебното правителство "ремонтира" това разпореждане и приравнява ДКК към останалите публични предприятия, които се отчитат пред фиска.

Мотивът на служебния кабинет: 

"Промяната се извършва с оглед необходимостта от осигуряване на допълнителни приходи в държавния бюджет. С проекта на акт се променя и срокът за внасяне на сумите по отчислената печалба, съответно разпределения дивидент - от 30 юли на 31 август. 

Разпореждането е в съответствие с чл. 14, т. 3 от Закона за публичните предприятия и с него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за 2021 г. в частта на неданъчните приходи от дивиденти."

Икономическият министър Кирил Петков отговори на версията на ГЕРБ за случващото се. По думите му реално са взети свободни пари на ДКК, защото оттам са изтекли стотици милиони левове за ремонт на язовирите, които ремонти така и не са факт. 

"Решихме, че нямат нужда да имат свободен ресурс, след като го харчат така, защото не можем да си го позволим. Това няма нищо общо с ВМЗ. Ние им взимаме свободния кеш, така че да не могат да харчат както си искат", заяви Петков.

Фалит или печалба?

Годишният финансов отчет на ВМЗ "Сопот" за 2020 г. показва, че заводът е на 21,4 млн. лв. печалба. Той е собственост на ДКК. Това следва да значи, че около 10 млн. лв. би следвало да са дивидент към едноличния собственик на капилата, чийто принципал е държавата. Половината печалба ще си остане в дружеството при сценарий, че е извлечен дивидент.

"Авионамс" също е с положителен финансов резултат за 2020 г., показва годишният му отчет. 

Обобщена информация за финансовия резултат на всички дружества в ДКК няма. Самият холдинг през миналата година отчита приходи от дивиденти от дъщерните си компании в размер на 18 699 000 лв. Общият й приход е в размер на 64 млн. лв., показват данните.

Три години без дивидент от ДКК

Проверка на Клуб Z показа, че любимият на предишната власт непрозрачен мегахолдинг ДКК, с капитал над 1 млрд. лв. и обединил под шапката си най-разнообразни държавни дружества и имоти - от прословутото "Монтажи", (не)ремонтиращо над 400 язовира срещу над 500 млн. лв., през ВМЗ "Сопот", одържавения с кредит от ББР "Авионамс", "Кинтекс", "Ел Би Булгарикум" и др., не е плащал дивидент на държавата поне от 2019 г.

Всяка година отгогава насам Министерският съвет с разпореждане освобождава ДКК от това задължение към държавния бюджет. ДКК се явява изключение, редом с държавните лечебни заведения, например, за които има логика да не се отчитат към фиска, макар и по закон да са търговски дружества и публични предприятия.

В последните две години сред "помилваните" от дивидент, тоест - държавни дружества, които не допринасят с дял от печалбата си за държавните финанси, е и "Национална компания Индустриални зони" ЕАД, показва още справката в правната система на Министерския съвет.

По закон част от печалбата си към фиска превеждат всички държавни компании, които имат печалба, а разпорежданията на Министерския съвет са за предходна година - тоест след като годишните отчети на тези компании са налични. Към публикуваните разпореждания на правителството на Бойко Борисов за освобождаване от дивидент не се откриват мотиви.