По нов механизъм започва да изчислява от днес пенсиите Националният осигурителен институт. Това важи за хората, на които им предстои да се пенсионират и които ще получават и втора пенсия от частните фондове.

Редукцията, или така наричаното намаление на държавната пенсия, вече ще е наполовина от правеното до вчера. Промяната гарантира по-висок размер на изплащаните от осигурителния институт пенсии за осигурените и във втория пенсионен стълб.


Всеки, който отговаря на условията да получи трудова пенсия, натрупал е необходимите стаж и възраст и от днес насетне подаде заявление за пенсия в НОИ, ще се възползва от новата методика, когато е запазил и средствата си, трупани в частен фонд. Неговата държавна пенсия ще бъде намалена с около десет на сто, а не с 20, както се случваше до момента.

„Приблизително около 50 на сто очакваме да намалее намалението, тоест - ако редукцията за конкретно лице е било около 20 процента, сега да бъде по новия механизъм за намаление около десет“, обясни за БНР директорът на дирекция „Пенсии“ в НОИ Любомира Язаджиева.

Хората с вече отпуснати инвалидни пенсии, такива за стаж и възраст, които са били изчислени с по-висок процент на редукция, могат до 30 септември следващата година да поискат преизчисляване по новия механизъм. Това изисква подаване на заявление, което може да се изтегли от сайта на НОИ.

Около 172 хиляди души вече с отпуснати инвалидни пенсии, такива за стаж и възраст, които са били изчислени с по-високия процент на редукция, могат до 30 септември следващата година да поискат преизчисляване по новия механизъм. Преизчисляването не е автоматично и изисква подаване на заявление, което може да се изтегли от сайта на НОИ.

За тези, които са на минимален размер обаче, вероятно няма да има положителен ефект. „Особено важи за инвалидните пенсии – от 151 хиляди отпуснати пенсии за инвалидност с намаление на коефициента почти 70% са в размери под минималния“, каза още Язаджиева. За 15 хиляди млади пенсионери с пенсии за стаж и възраст преизчисляването би увеличило пенсиите.

Също от днес частните пенсионни дружества започват да отпускат средства на навършилите общата възраст за пенсия. Парите ще се изплащат в зависимост от натрупаното по личните партиди и след сключване на договор за избор на пенсионен продукт.

Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване коментира: 

„Има няколко възможности за плащане, включително има три вида пожизнени пенсии. Човек трябва да получи съответната информация, за да се ориентира в точното си решение кой от трите вида предпочита да започне да получава. В последните месеци много хора ни потърсиха - от тези, на които предстои да се пенсионират, информирали сме ги. Но първият етап от гледна точка на хората е да получат достоверна и изчерпателна информация  за осигурителните си права.“