46-годишният варненец А.Й., който на 3 септември уби трима чужденци на пътя Варна-Златни пясъци, остава в ареста, съобщават днес от Окръжна прокуратура.

Както тогава медиите писаха, със своето БМВ, той остави на място двама френски граждани - жена на 50 години и 67-годишен мъж, както и англичанин на 59 г. Самият А.Й. е без сериозни наранявания, а при теста дава положителни проби за амфетамин и метамфетамин. 

Интересна е обаче квалификацията на деянието - чл. 343, ал. 4, във връзка с ал. 3 и т.н. от НК. Това в никой случай не е лека квалификация, защото тя предвижда в крайна сметка лишаване от свобода от 5 до 20 г.

И макар случаят да изглежда "близнак" с този на Милен Цветков, при чл. 343 самият текст е за причиняване на смърт по непредпазливост

При случая с тв водещия още в края на април държавното обвинение го преквалифицира по чл. 342 ал. 3, където се допуска "в особено тежки случаи - от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор". Разликата е, че чл. 342 касае случаи, в които е умишлено причинена смърт.

Може би заслуга за различните квалификации има фактът, че все пак тримата чужденци в колата са опитали да направят забранен обратен завой. Докато при Милен Цветков той със сигурност няма никаква "съвина" за случилото се. Какво отношение обаче има това към поведението на дееца - дали е умишлено или не, е само прокурорска преценка.

Как ще се произнесе съдът, предстои да стане ясно.

Ето и прессъобщението на прокуратурата:

Състав на Окръжен съд-Варна уважи искането на Окръжната прокуратура и постанови най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо 46-годишния А.Й. Мъжът е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено от него престъпление по чл.343, ал.4, във връзка с ал.3, предложение второ, буква “б“ във връзка с чл.343, ал.1, буква „в“ от НК за причиняване на смърт на повече от едно лице при управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

Инцидентът възникнал вечерта на 3 септември 2021 г., малко след 22:00 часа, на пътя от к.к. Златни пясъци за Варна, в района на Евксиноград. В резултат от тежкото произшествие между два леки автомобила, са загинали трима души, пътували в един от тях.

Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващ прокурор за срок до 72 часа, а в последствие съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура-Варна.