Калифорния е възприемана като центъра на либерална Америка. Но тази слава е заслужена едва през последните години.

Единственият президент на САЩ, който е родом от „златния щат“, е Ричард Никсън (1969-1974 г.). 

За губернатор на Калифорния (1967-1975 г.) е избиран актьорът Роналд Рейгън. Елементи от биографията на „Великия комуникатор“ напомнят на отрязъци от житейския път на австрийски бодибилдър, който също покорява Холивуд преди да стане последният губернатор на щата от Републиканската партия между 2003 и 2011 г.

Рейгън използва позицията си, за да се катапултира в Белия дом. Арнолд Шварценегер се връща към корените си и това, което знае най-добре – да казва „Айл би бек!“ и „Аста ла виста, бейби“! в поредния филм от поредицата "Терминатор".

През последните три десетилетия населението на Калифорния се увеличи с 30 процента и вече доближава 40 милиона. Мнозинството от новите жители са представители на латино- или афроамериканската общност. И те традиционно гласуват за кандидатите на Демократическата партия.

Арни бе изключение. Стига Дуейн Джонсън „Скалата“ да не се врече във вярност на Републиканската партия, трудно може да си представим как републиканец може да спечели.

Трудно, но не и невъзможно при определени обстоятелства.

Днес Калифорния излиза на избори. На карта е поставена политическата кариера на губернатора Гавин Нюсъм, който е на власт от 2019 г. насам.

Сутринта на 15 септември той може да бъде изместен от републиканец.

Грешката на Гавин Нюсъм 

Тези избори не са редовни. За пети път в американската история има избори за отзоваване на губернатор. Местни активисти на Републиканската партия организираха подписка, която събра подкрепата на над 2,1 милиона души за свикването им. Тя съдържа следните критики:

"Законите, които той подкрепи, благоприятстват незаконните чуждестранни граждани на наша територия, спрямо тези на нашите собствени граждани. Хората в този щат страдат заради най-високите данъци в държавата, най-високите равнища на бездомни и в резултат на това – най-ниското качество на живот. Той наложи бежански статут на щата и не умее да прилага имиграционните закони. Той едностранно се наложи над волята на хората по отношение на смъртната присъда".

Данъците и големият брой на бездомни и наркозависими - това са ендемични проблеми на Калифорния, които често са използвани при организирането на подписки за избори за отзоваване. Всъщност, републиканците шест пъти се провалиха в опита си да предизвикат избори за отзоваване срещу Нюсъм. Но накрая успяха, благодарение на пандемията. 

Общественото настроение спрямо Нюсъм коренно се обърна, след като той посети рожден ден през ноември 2020 г. – докато в Калифорния и цялата страна се наблюдаваше ръст на заразяванията. Губернаторът бе нарушил някои от мерките, които преди това сам бе наложил в борбата с COVID-19. Вместо да се извини, той започна да се аргументира, че това му е първата публична поява на събитие от старта на пандемията насам и че тържеството е било на открито.

Гавин Нюсъм

Поведението на Нюсъм предизвика остри критики от видни републиканци от цялата страна, мнозина от които не пропуснаха момента да обърнат внимание на двойния стандарт между Нюсъм и средния калифорниец спрямо COVID мерките.

От февруари до октомври 2020 г. подписката бе събрала имената на малко под 50 000 души. До началото на декември около половин милион калифорнийци се присъединяват към инициативата, чийто краен срок е своевременно удължен от ноември 2020 г. до март 2021 г. Местен съд преценява, че епидемията ограничава възможността на недоволните американци да се подпишат.

През март 2021 г. републиканците представят 2 117 730 подписа, от които за валидни са приети 1 719 943. Те представляват 13,8 процента от гласовете на последните губернаторски избори. Условието да се свикат предсрочни избори е да са над 12 на сто.

Така в Калифорния изборният сезон за губернатори започна една година по-рано от планираното.

Или Нюсъм, или републиканец 

Всеки регистриран гласоподавател в Калифорния е получил бюлетина по пощата, като днес ще се проведе гласуването пред урните.

На избирателите са задавани два въпроса:

"Искате ли да отзовете губернатора Нюсъм?"

"Ако губернаторът е отзован, кой искате да го замести?"

В случай, че на първия въпрос мнозинството от избирателите гласуват с „не“, тогава Нюсъм ще запази поста си и вторият въпрос губи практическото си значение.

Ако отбележат „да“, проследява се кой от всичките 46 кандидати е събрал най-много подкрепа на втория въпрос. Той/ тя ще бъде новият губернатор на Калифорния. Сред изявилите желание за губернаторския пост се открояват интересни кандидатури: бивш редактор на списанието за възрастни „Хъслър“, рапър, екскурзовод, фризьорка, „инфлуенсър“ с канал в YouTube и други.

Победителят почти сигурно ще бъде републиканец, тъй като от предизборния щаб на Нюсъм призоваха избирателите да отговарят само на първия въпрос с „не“ и да пращат по пощата бюлетината.

Президентът Джо Байдън, вицепрезидентката Камала Харис, сенаторите Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, както и цяла камара демократически сенатори и конгресмени изявиха твърда подкрепа за Нюсъм. Малко са сериозните кандидати сред демократите, които биха рискували да си съсипят кариерата с необмислено впускане в надпревара срещу губернатор, който има толкова влиятелни съюзници зад себе си.

Ироничното на този изборен формат е, че е напълно възможно Нюсъм да получи най-много бюлетини и пак да загуби. Такъв би бил случаят, ако 49 процента от гласоподавателите го подкрепят на първия въпрос, а на втория републиканец спечели с 28 процента от вота.

Точно толкова е подкрепата за най-популярния републикански кандидат – чернокожия радиоводещ Лари Елдър, според проучване на социологическата агенция „538“.

Лари Елдър спори с репортер след митинг на 13 септември. Той критикува медиите в Калифорния заради начина им на отразяване на кампанията му. Снимка АП/БТА

Той е твърд привърженик на Тръмп, който смята, че всеки щат трябва да определя правила за абортите и възнамерява да отмени задължителното ваксиниране и носенето на маски в училищата.

По-необичайна е кандидатурата на една от най-прочутите трансджендър звезди в Америка – Кейтлин Дженър. Тя обещава да ореже данъците и в духа на тръмпизма – да построи стена между Калифорния и Мексико.

Двамата проповядват ограничена роля на щатското правителство и засилване на религиозните институции, които да поемат основния товар от грижите за бедните и бездомните. Те не отговарят на мечтания профил на губернатор за средния калифорнийски избирател. При равна надпревара Нюсъм ще спечели без проблеми.

Тези избори обаче са по-специални. Калифорния преди всичко гласува на референдум за отзоваването на Гавин Нюсъм, като не малко избиратели не осъзнават какви промени ще настъпят, ако това действително се случи.

На това разчитат кандидати като Елдър и Дженър. Както и пробуждащата се Републиканска партия след шокиращата загуба на президентските избори и Сената.

Кой ще победи?

Едва ли на републиканците може да им се удаде по-подходящ момент да спечелят „златния щат“. Преди няколко години демократите шокиращо грабнаха сенаторско кресло в Алабама, а в началото на януари – две места в Джорджия. Удар в Калифорния би било отличното отмъщение.

Елдър стои на повече от 21 пункта над втория в класирането сред кандидатите и почти сигурно би спечелил изборите, ако калифорнийците предпочетат да отзоват Нюсъм, твърдят учените от „538“.

Ако изборите се бяха провели в края на август, това вероятно щеше да се случи. По това време групата на гласоподавателите, която подкрепя оставането на Нюсъм е само с 1,2 процента по-многобройна от избирателите, които искат да го отзоват. Точно тогава обаче доверието в губернатора започва да нараства и днес достига 57 процента на щатско равнище.

Републиканците са малцинство в Калифорния и броят им все повече ще намалява. Но мотивацията им да гласуват е много по-силна. Затова е възможно да поднесат една от най-големите изборни изненади в съвременната история на Америка. Не е като да не са шокирали експертите наскоро.