Неуспешен опит за държавен преврат беше извършен в Судан рано тази сутрин. Министър-председателят Абдала Хамдок каза по-късно, че той е бил организиран от военни и цивилни привърженици на сваления и подсъдим президент Омар Башир.

"Имаше неуспешен опит за държавен преврат, народът трябва да му се противопостави", написаха държавни медии. Правителствен източник потвърди пред АФП съобщенията, според които заговорниците са се опитали да поемат контрола над сградата на държавните медии, но "не са успели".

“За първи път хора замесени в опита бяха арестувани - каза по-късно Хамдок пред медии в столицата Хартум, цитиран от телевизия "Ал Джазира". - Те в момента са на разпит, за да бъдат установени намеренията им и реалността зад това. Има специален комитет, който разследва какво се е случило".

Суданската армия държи ситуацията под контрол, съобщи телевизия "Ал Арабия". По предварителната информация на телевизията зад неуспелия метеж стои група функционери и поддръжници на режима на бившия президент Омар Башир. Хамдок потвърди това. 

Високопоставен военен източник заяви пред АФП, че в опита за преврат е била "замесена" група офицери, но той "незабавно" е бил осуетен.  Най-малко четиридесет офицери са арестувани, предадоха Си Ен Ен и "Ал Джазира".

Според "Ал Джазира" група офицери, водени от генерал-майор Абдел-Баки Бакрауи са поели контрола върху бронирания корпус на суданската армия. Телевизия "Ал Арабия" предаде, че танкове са затворили пътя към моста над река Нил между столицата Хартум и град Омдурман, като заедно с това наоколо са били разположени много войници е техника. Мостът е близко до суданския парламент. 

В същото време Мухамад ал Факи Сулейман, член на Суданския съвет за суверенитет и негов говорител е призовал всички суданци да защитят страната си. Той е написал в профила си във Фейсбук: "Тичайте да защитите вашата страна и да запазите прехода".

Движението в центъра на Хартум днес бе оживено, включително около сградата на Генералния щаб, предаде АФП. Суданските сили за сигурност обаче затвориха основната магистрала между Хартум и неговия град близнак Омдурман от другата страна на Нил, съобщи агенцията.

Превратаджиите са искали да свалят преходното правителство в Судан, поело властта след падането на президента Омар Башир през 2019 г., управлявал еднолично 30 години. Оттогава Судан е в нестабилен преход, придружен с икономически трудности и дълбоки политически разногласия.

През последните месеци правителството предприе трудни икономически реформи, за да бъде включена страната в програма за облекчаване на дълга към Международния валутен фонд.

Тези мерки, включващи свиване на дотациите и въвеждане на контрол върху обращението на националната валута, бяха сметнати за прекалено строги от мнозина суданци. Неотдавна в цялата страна започнаха спорадични протести срещу мерките, подкрепяни от МВФ, и поскъпването на живота.