Има съмнения, че екипажът на заседналия преди 22 дни край Камен бряг кораб „Вера Су“ е унищожил част от документацията.

Това заяви пред журналисти следователят от Националната следствена служба Иво Ангелов, цитиран от "Фокус". Той уточни, че според експертите в „Басейнова дирекция“ няма замърсяване, но подчерта, че въпреки тяхното становище, проверка трябва да бъде направена

„За целта нашият криминалист ще вземе проби от водата. Ще направим изследвания, ще назначим експертизи и ще имаме ясен отговор дали има замърсяване, или няма“, допълни Ангелов.

Следователят увери, че ще бъде проверено дали има и записи от камери.

„Действията на екипажа ни водят до извода, че има нещо, което не е, както трябва“, посочи той, като обясни, че съмненията са породени от това, че въпреки многобройните опити за свързване с българските служби, доста дълго време екипажът изобщо не е реагирал.

По думите му вина със сигурност носят двама души, които вече са и с повдигнати обвинения.

„Според досега събраните доказателства до инцидента вероятно се е стигнало след заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути“, допълни той.

По време на инспекцията ще бъдат проверени корабните документи, навигационните системи и състоянието на азотния тор. В огледа ще се включи и дрон. Ще се установи още дали има запис от камерите на кораба, които да покажат какво точно е станало в деня на инцидента, изрежда и БНТ.

По информация на "По света и у нас" вторият помощник-капитан, който е бил на вахта по време на инцидента, не отрича да е заспал. Според източници корабът не е в добро състояние. Пет от баластните танкове са пробити, а по корпуса има сериозни пробойни.

Междувременно баржите от пристанище "Варна" са в готовност да потеглят към бедстващия плавателен съд, за да поемат товара му и да го извозят до пристанището в Балчик.

Корабът "Вера Су" бедства край скалите на резерват "Яйлата" 22-ри ден.