Туристическият бранш у нас има нужда от силен министър, а не от пасивен човек, който го е страх да взима решения. Секторът иска човекът, който ръководи министерството, да е професионалист, авторитетна фигура, която може да ги обедини и да поставя проблемите на туризма пред Министерски съвет по достатъчно категоричен начин, така че да постигат необходимите резултати.

Това заяви водачът на листата във Варна на коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Татяна Дончева след среща с Алианс на туристическата индустрия в България. 

Исканията на сектора нямат съществена промяна спрямо предходните шест месеца, каза още Дончева. Като най-належащ е бил посочен проблема с обезпечаването на зимния сезон, включително заповедта на здравния министър, която поставя различни изисквания и условия за влизащите у нас туристи, спрямо страната, от която идват. От АТИБ очакват 1/3 от хотелите да не отворят през настоящия зимен сезон, като най-засегнат курорт се очертава Пампорово.

„Тази заповед би изглеждала логично, ако България не беше държавата с най-нисък процент ваксинирани. Струва ми се, че се налага тя да се измени в тази си част, като се приближи към приетото по света изискване – за да влезеш в страната да имаш ваксина, актуален ПСР или антигенен тест. Вече сме началото на ноември, ако още десет дена не предприемем действия няма да можем да си докараме и туристи преди януари“, допълни още кандидатът на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

От изключително значение е продължаването на антикризисните мерки и бързото достигане на средствата до компаниите. Фирмите от бранша се притесняват, че гласуваните от парламента 40 млн. лв. все още не са разпределени, тъй като от Министерство на туризма твърдят, че в постановлението на Министерски съвет не са изрично посочени като разпоредител. По думите на Татяна Дончева, бягането от отговорност на настоящият министър вече трети месец не дава възможност на компаниите да получат полагащата им се финансова подкрепа.

От АТИБ посочиха, че проблемът със старите кредити на туроператорите и туристическите агенти продължава да стои, отворен с пълна сила. Те изплащат кредитите трудно и се нуждаят от гратисен период, и тук намесата на държавата и обезпечаването на ресурс за безлихвени заеми е силно необходима.

Сред другите обсъдени теми бяха концесиите на плажовете, нереализираните трансфери и създаването на специален гаранционен фонд, визовата политика на България, промяната на нормативната уредба на концесиониране в туризма, определянето на статута на националните курорти, субсидирането на самолетни седалки за всички авиокомпании, превозващи чуждестранни туристи до страната ни.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ