Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка. Трябва да се ограничи предметният му обхват.

Това заяви в интервю днес пред БНР служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев. По думите му екипът на правосъдното ведомство предлага по-балансиран модел – или да има нова структура на специализираното  правосъдие, която да следва апелативните райони, или да има специализирана прокуратура с по-ограничен обхват на престъпленията, чиито актове да се контролират от общите съдилища.

(Клуб Z припомня, че подобно бе становището и на предшественика му Янаки Стоилов - обратното на това, с което главният прокурор Гешев плаши - че щели районни прокурори да разследват най-големите престъпления, б.р.)

Министерството на правосъдието е разписало правила как да се приключат сегашните дела на специализираните съдилища, така че да не се получат „проблемите, които се чертаеха апокалиптично от прокуратурата“, каза ясно още Демерджиев (друга опорка на ръководството на прокуратурата е, че едва ли не текущите дела ще пропаднат, б.р.).

Огромните правомощия на главния прокурор по нашето законодателство създават сериозни предпоставки за проблеми, а личностните качества на Иван Гешев са допринесли тези проблеми да станат видими и нетърпими за обществото, смята министърът на правосъдието (по повод едно негово предложение неотдавна Гешев го бе нарекъл "някакъв зам.министър", б.р.).

Иван Демерджиев заяви още, че ако главният прокурор не си подаде оставката, остава открит пътят за отстраняването му чрез искане до Пленума на Висшия съдебен съвет, като потвърди, че подготвя такова.

„Аз готвя такова искане. За добро или за лошо, то набъбва все повече - темите, които са повод за искането, също нарастват.“

Чака се решението на Конституционния съд дали правосъдният министър има правомощия да внесе такова искане. Ако КС се произнесе в рамките на мандата на служебното правителство, искането ще бъде внесено в тези времеви рамки, поясни Демерджиев.

Правосъдният министър коментира, че прокуратурата не е проявила активност по сигналите за нередности, с които служебните правителства са я засипали, а няма дори отговори по тях.

„При бездействие от страна на нашата прокуратура правим всичко възможно да засилим взаимодействието с европейската“, увери той. Така по думите му европейската прокуратура може да запълни създалия се вакуум.

Запитан откъде се очаква да излязат още повече сигнали за злоупотреби, правосъдният  министър посочи, че това са сферите, в които има най-много европейски средства и даде за пример Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Там, където са насочвани огромните потоци европейски средства, там очакваме да са и най-големите злоупотреби.“

Ивам Демерджиев каза още, че препоръките за реформа във ВСС включват увеличаване на броя на съдиите и намаляване на броя на прокурорите в този орган, както и вкарване през парламентарната квота на професионалисти от други сфери, които не са тясно обвързани с магистратурата.

В края на мандата на служебното правителство Иван Демерджиев отбеляза още, че са подготвили голям пакет от законопроекти, част от които касаят отдавна просрочени евродирективи.

Цялото интервю с Демерджиев от предаването "Неделя 150" може да бъде чуто тук.