През тази седмица "Демократична България" започна бавно и полека да се оттласква от дъното, на което се оказа след последните парламентарни избори.

Формацията удари дъното, защото се обезличи прекалено много, докато търсеше компромиси за изграждане на бъдещо управление.

Обезличи се дотолкова, че загуби собствената си идентичност. А голяма част от избирателите, които традиционно гласуваха за нея, загубиха ориентир.

А ориентирът и идентичността са ясни - "Демократична България" е единствената безкомпромисно прозападна политическа формация  в България.

Но преди изборите тя избягваше да влиза в конфронтация с президента Румен Радев, с БСП, с "Има такъв народ" и с "Продължаваме промяната" - партии и политици, които  са европейци, ама не дотам.

През седмицата Христо Иванов обясни, че формацията влиза в правителството само и единствено, защото няма друг избор.

И защото това искат избирателите.

И защото все пак има шанс за придвижване напред на съдебната реформа, една от основните каузи.

Посланието бе ясно:

"Ако зависеше от нас, коалиция с БСП нямаше да има".

Това послание бе подкрепено и от другия съпредседател на коалицията Атанас Атанасов, който изтъкна, че именно "Демократична България" е поискала отделни споразумения с "Продължаваме промяната", а не едно общо.

Подтекстът е ясен:

"Не искаме да подписваме нищо общо с БСП".

Атанасов разкритикува и назначения на служебното правителство в сектора за сигурност.  Критиките бяха произнесени публично, пред президента Румен Радев, който не беше особено щастлив от този факт.

В парламента "Демократична България" заяви категорична защита на зеления сертификат и влезе в пряка конфронтация с "Има такъв народ" - отявлени антиваксъри.

А антиваксърството, както е известно, няма нищо общо с европейската позиция по въпроса с епидемията.

 
То е точно обратното на онова, което Европа прави.
 

Остава само едно  - "Демократична България" трябва да намери повод да изтъкне, че Крим не е руски, а украински. И че Русия го е окупирала в нарушение на международното право.

Така формацията ще покаже и каква е разликата между нея и политиците  от "Продължаваме промяната", които предпочитат  да мълчат по въпроса.

Младежите от Харвард очевидно не искат да дразнят президента Радев, според когото Крим е руски.

Всъщност, интересното е, че след като бе избран за втори мандат Радев все пак се уточни за Крим.

Докато Кирил Петков продължава да си мълчи.

"Демократична България" обаче няма нито една причина да не заяви категорично своята проевропейска и прозападна позиция. По този и по всички останали въпроси.

Ясно е, че за да има правителство, трябва да има компромиси. Но тези компромиси ще са твърде големи, ако в тях влиза отклонение от европейската и евроатлантическата ориентация на България.

Подобни компромиси са лош вариант както за "Демократична България", така и за България като цяло.