Пореден скандал клокочи между МВР и прокуратурата. Днес от вътрешното ведомство съобщават, че ще обжалват пред висшестоящата инстанция "отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на ГДНП в периода 2018-2020 година".

На профила отговаря сегашният депутат от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски (след кариера начело на ГДНП, той бива избран за министър на вътрешните работи на 24 юли 2020 г., б.р.). 

Според съобщението днес на "Вътрешна сигурност" събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния директор "с оглед наличие на достатъчно данни за съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП". Направено е искане за образуване на досъдебно производство.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП.

А главният субект на разследването е описан така:

"По време на разследването, през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в народното събрание." (Терзийски бе временно и.д. главен секретар, после се върна в ГДНП, накрая стана министър, б.р.)

Интересни са и други факти, изнесени от антикорупционната служба на МВР: 

"... Прокурорът, направил отказ да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи. Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите."

Казва се още, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателствени средства (ВДС) е значителен, като и до момента при подателя - "Вътрешна сигурност", не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях.

"Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. - 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението", пишат още от МВР.

Коментарът на Христо Терзийски днес в парламента:

"По така изготвеното съобщение виждам, че се касае за бивш ръководен служител на ГД "Национална полиция" във връзка с извършване на някаква проверка. Категорично искам да заявя, че не ми е известно срещу мен да е водена такава проверка, не съм викан в Дирекция "Вътрешна сигурност" (което би било странно в битието му на министър и шеф над тях, б.р.), за да бъдат правени с мен някакви проверки, да бъдат сваляни обяснения..."

Бившият полицай № 1 бе категоричен и че съобщението на МВР е "продължаване разпалване на започналата война между МВР и прокуратурата" и че такива битки могат да бъдат единстевно "в полза само на бандитите". Същата теза защитава и ръководствоотна прокуратурата, и Иван Гешев лично.

Терзийски бе в компанията на Младен Маринов - който обаче никога не е бил "един от висшите служители на ГДНП". Той само повтори, че се очаква разцвет на престъпността (всъщност по-рано днес МВР отчете "устойчива тенденция за намаление на престъпленията през периода януари-ноември 2021 г. (с 8%) спрямо същия период на предходната година, както и ръст на разкриваемостта с 3 пункта, б.р.)..

Прокуратурата вече постанвови отказ за разследване на друг сигнал срещу Терзийски - за съпричастност към търговия с гласове на северномакедонци, регистрирани у нас.

Както е известно, все още отказите за образуване на досъдебно производство са тотален монопол на прокуратурата. Единственото място, пред което от МВР (а и всички други) могат да обжалват, е пред по-висшестоящия прокурор. В случая това е Апелативната специализирана прокуратура.

Ето и съобщението на МВР в оригинал:

Дирекция „Вътрешна сигурност“ - МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на ГДНП в периода 2018-2020 година. Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани, извън системата на МВР. В хода на разследването са използвани СРС с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени ВДС-и. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

На база подписано споразумение от 2013 г. между министъра на вътрешните работи и главния прокурор на Република България, с информация за разследването е разполагала и ВКП. През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния директор на ДВС-МВР с оглед наличие на достатъчно данни за съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП.

Направено е искане  за образуване на досъдебно производство.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП. По време на разследването, през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в народното събрание.

На основание чл. 213 от НПК Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР обжалва прокурорското постановление на Специализираната прокуратура пред Специализираната апелативна прокуратура. ДВС – МВР счита, че прокурорът, направил отказ да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи. Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е значителен, като и до момента в ДВС-МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това  постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението.