За първи път депутат от Бундестага бе спрян от участие в заседание, тъй като не е ваксиниран. Йоахим Вундрак от „Алтернатива за Германия“ трябваше да участва в заседание на комисията по външни работи в сряда. Тъй като Бундестагът прие нови правила за влизане в зала, които вече не позволяват достъп само с тест, а задължават всички да представят сертификат за три ваксини или две плюс тест.

Вундрак е заявил, че нито е боледувал, нито е ваксиниран. Комисията пък не разполага с отделни помещения з ахора без ваксини или тест за преболедуване и затова е нямало как да го допуснат в едно помещение с останалите, обясниха от Бундестага.

Новите правила за участие в пленарна зала или комисия влязоха в сила вчера. 

„На практика бяха нарушени правата ми на депутат“, оплака се Вундрак.

Според новите правила депутатите без трета ваксина или две ваксини плюс тест не могат да са в едно помещение с останалите. Те се настаняват в отделно помещение. Повечето комисии в Бундестага обаче не разполагат с допълнителни помещения, което прави спазването на условията трудно. Повечето прибягват до хибриден модел – част от депутатите в зала и част от тях онлайн. Тъй като външната комисия обаче  е заседавала тайно, не е имало как да се осигури онлайн-достъп.

„Не можем да намерим толкова бързо решение на този проблем, но работим по това“, заяви председателят на комисията по външни работи Михаел Рот.

Проблем е работата предимно на депутати от „Алтернатива за Гемания“, които в голямата си част не са ваксинирани.