Финансовият мнистър Асен Василев разбуни духовете в обществото с изказването си, че работодателите са "некадърни", защото плащат много ниски заплати.

Изказването му бе част от дебата за повишаване на минималната работна заплата. Работодателите дори му поискаха извинение, което той им отказа.

Интересен факт е, че Василев съвсем не е първият финансов министър, направил такова изказване. Подобно изявление имаше и неговият предшественик Владислав Горанов.

Ето какво каза Василев според неофициална информация:

"От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни.

Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Официално Василев не отрече тези си думи. И заяви, че продуктивността в България е около 50%, а нивото на заплащане - около 25% от средното в ЕС.

"Ако има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели естествено биха останали на пазара", каза той.

Подобно изказване имаше и Владислав Горанов, докато бе финансов министър. Той препоръча на бизнеса да свиква с по-високите доходи и възнаграждения в България.

Горанов заяви, че работодателите често говорят за производителност на труда. Според него обаче трябва да се постави въпросът и за ефективността за бизнеса.

Горанов заяви, че няма как конкурентоспособността да се търси само и единствено за сметка на цената на труда. Той изтъкна, че много кадърни хора са напуснали България именно заради ниските доходи у нас.

"Бизнесът концептуално трябва да свикне и той е принуден от пазара на труда, че ако искаме да запазим кадърните хора в България, цената на труда ще бъде по-висока от това, което те са калкулирали в своите сметки", каза Горанов.

До неотдавна всички български политици, включително такива, които по етикет се водят "леви", промотираха България като добро място за инвестиции заради евтината работна ръка.

Сега обаче и настоящите управляващи, и бившите управляващи, които са настояща опозиция, явно споделят по-различно мнение.