Президентът Румен Радев отново приложи критичен тон към правителството, макар и облечен в дипломатичен изказ. В отговор на журналистически въпроси за отношенията между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 и за списъка с имена, които премиерът Кирил Петков даде на прокуратурата за проверка, държавният глава отново предупреди - "урок за правителството трябва да бъде фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и с нарушаване на закона". Каквото и да имаше предвид. Но контекстът отново бе, че трябва да се вземат поуки от управленията на Бойко Борисов.

Има ли напрежение между него и премиера Кирил Петков, бе попитан днес Радев.

"Важно е, че между правителството и президентската институция има една конструктивна комуникация. Да, правителството има нужда от подкрепа в тази тежка криза, но не можем да се надяваме институциите единствено и само да решат тежките кризи. Трябва всеки...", започна отговора си той, но бе прекъснат с нов въпрос - дали според него било сериозно премиерът да изготвя списъци с имена от Google, а не по данни на службите.

На въпрос "Смятате ли че вашето второ служебно правителство щеше да управлява по-добре през последните два месеца?", президентът отвърна:

"Второто служебно правителство вече е в историята. Ние трябва да гледаме напред и да правим така, че България да се управлява по демократичен път, да търсим рационалното решение на сегашните кризи и проблеми."

И разви тезата:

"След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години, българите са зажаднели за справедливост и възмездие. Затова всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията среща и одобрението на хората и трябва да бъде подкрепяно. 

Разбира се, правителството трябва да бъде много внимателно, да знае с какво и с кого си има работа.

И аз съм убеден съм, че борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи", добави държавният глава. 

"Методите, използвани от предишните управляващи, безпардонни методи, с погазване на закона, доведоха до сгромолясване на техния режим и това трябва да бъде урок за всички. Урок за правителството трябва да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и с нарушаване на закона", продължи Радев.

Относно сигурността на България около кризата Русия-Украйна президентът посочи, че най-големият риск пред сигурността на страната ни е да неглижираме проблемите на въоръжените ни сили. "Не можем да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа", допълни Радев, който сам, известно е, е военен. По думите му това ще е и тема на дискусия на утрешния КСНС.

На въпрос трябва ли България да поеме натовски сили на своя територия, Радев отвърна:

"България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния флаг на алианса. Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България, заедно с нашите съюзници от алианса".

"България е отворена към всички съюзници за участие на нейни контингенти които да допринесат за запълването на дефицита от способности в сухопътните войски", допълни още.

България е и суверенна държава, и лоялен съюзник на НАТО, посочи в заключение.