Войната на Русия срещу Украйна поставя света пред ново разделение. Това заяви днес германският канцлер Олаш Фолц в Берлин. Дни преди това той обяви и че Германия спешно започва да инвестира в армията си и вдига своя БВП на 2% - всъщност отдавна договорено за членките на НАТО, но спазвано досега единствено от САЩ.

Това е знак, че Европа се подготвя за нова Студена война, независимо от изхода на войната в Украйна. С действията си Путин рязко промени света и унищожи идеята, с която живяхме през последните 30 години - че икономическите връзки могат да спрат военната агресия.

Успоредно с увеличаването на военния бюджет Германия обяви и че сега от особен приоритет става преминаването на икономиката към екологична енергия до 2030 година. От стратегическо значение е да се прекрати зависимостта от газа на Русия.

България не е Германия, но би трябвало да действа по подобен начин, още повече, че е по-близо до Русия и е част от плановете й за възстановяване на влиянието й от 1997 година.

Членството ни в НАТО гарантира сигурността ни, но няма как да продължаваме да взимаме, без да даваме. Според досегашните разчети се предвиждаше България да вдигне военния бюджет на 2% от своя БВП през 2023 година. Успоредно с това обаче армията е изправена пред десетк ипредизвикателства. Според последните статистически данни там спешно се търсят 5000 души, най-вече в сухопътни войски. Военните признават сами, че техниката в армията остаряла, заплатите са ниски, особено за чувствителни сектори като кибер-сигурност и IT, където конкуренцията на частния бизнес буквално измита пазара от кадри. Всъщност ситуацията е даже вероятно още по-лоша, след като България не е в състояние да даде бронежилетки на Украйна, защото сме нямали такива.

Не само Германия може да е пример за това как трябва да се действа във времена на опасност за суверенитета ни. По-малки държави като Люксембург, например, купуват бойни самолети съвместно с Белгия. Не би трябвало да е утопия България да може да подели разходите за защита на въздушното или морското си пространство с Румъния, например. Но да оставя тази тема на военните експерти. 

Другата голяма промяна за България ще е енергетиката. Всички сладки приказки от последните 20 години за диверсификация трябва да се превърнат в реалност. Страна като нашата с много слънчеви дни, с високи планини и с ветровити низини има големи възможности за покриване на част от нуждите си от възобоновяеми източници. Домакинствата, дребният бизнес, малките ферми, а защо не и големите, уличните лампи, ако щете, могат да се захранват отчасти от слънце и вятър. Но, разбира се, на първо място трябва да се справим с корупцията, с комисионните, с безкрайното крадене покрай лъжата АЕЦ „Белене“, с монопола. Така че, ако България не иска да се озове отново в задния двор на Азия, трябва да се справи с тези предизвикателства.