556 872 283 лв., плюс 136 млн. лв. лихви.

Това стои зад историята със задържането на бившия премиер - лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, един от неговите министри на финансите - Владислав Горанов, на пиарката на партията Севделина Арнаудова и на обиска в дома на бившата председателка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ).

Историята е стара, като държавата все още не може да си възвърне пропуснатите от хазартното облагане на игрите на Васил Божков средства, а прокуратурата никога не обяви докъде са стигнали уж започналите проверки.

Днес прокуратурата обяви, че е получила материали от МВР - че образуваното досъдебно производство касае евентуално престъление, извършено в периода 2014-2019 г. Това е същият период, за който Агенцията за държавна финансова инспекция, обяви през юли миналата година резултата от втората си проверка, направена в закритата вече Държавна комисия по хазарта, а именно: че ДКХ е ощетила бюджета на републиката с 557 млн. лв., прилагайки превратно Закона за хазарта в периода между 2014 и 2019 г. - в полза на игрите на Васил Божков.

Огромната част от загубите се отнасят, разбира се, до компаниите на Божков "Ню Геймс АД, "Национална лотария" АД, "Еврофутбол" ООД и "Евробет" ООД. Той бе обвинен, че не е плащал правилно таксите върху своя бизнес, но проверките на АДФИ - и тази, и предишната, показаха, че ДКХ не е защитила държавния интерес. Става дума за факта, че вместо 15% върху общите приходи от залагания, както повелява чл. 30 от закона, те са били облагани с 20% върху разликата между постъпленията и изплатени суми. 

Едни братя Найденови и един Валери Симеонов

Всичко започна с благовидния мотив на управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" борба с този порок хазарта, като натовареният със задачата игрите на Божков, заляли цялата страна и националния ефир, да бъдат монополизирани от държавата в лицето на спортния тотализатор, бе депутатът от ОП Валери Симеонов.

Но в началото бе семейство Найденови, дългогодишен играч на пазара на хазартния бизнес, партньор на Божков. Цветомир Найденов излезе с публично обвинение - "Националната лотария" (НЛ) е спестила на хазната 250 милиона лева от хазартни такси, тълкувайки закона както й е удобно. Найденови, които над 25 години си партнираха с Божков в бизнеса, подадоха сигнал в прокуратурата и "за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда". Това се случи през януари 2020 г.

Малко по-рано пък, гостувайки в ефира на бТВ, министърът на финансите тогава Горанов обяви, че е разпоредил на АДФИ да извърши проверка в комисията по хазарта заради сигнал, че е облагодетелствала една от най-големите частни хазартни компании в страната. Става дума за гореописаните 250 милиона лева и "Националната лотария".

Седмица по-късно, на 20 декември, Специализирана прокуратура излезе със съобщение, че започва проверки по сигнала на Найденови.

И след две седмици Валери Симеонов внесе проекта си за изменения в Закона за хазарта, с който лотарийни игри да могат да се организират само от държавния Български спортен тотализатор.

Така започнаха бедите на в последствие "изгнаника" в Дубай Божков, който избяга от страната точно преди да бъде арестуван, като обвиненията му в България постепенно набъбваха, за да достигнат колосалните 18.

"Девойката получи ценни указания"

Вече от Дубай Божков започна да отправя редица обвинения към Борисов, Горанов, Менда Стоянова и Арнаудова, твърдейки, че е бил изнудван да дава отчисления към черните каси на властта от хазартния си бизнес, като в замяна ще може да се възползва от вратичките в закона по отношение на облагането със съдействието на председателката на бюджетната комисия. А финансовият министър ще контролира комисията по хазарта да заверява отчетите на бизнеса му. Т.е. да си затварят очите за избраната от лотариите на Божков ставка.

По това време Божков разпространи и прословутите си sms-и, писани с лице, озаглавено в телефона му като Vladi Goranov, които трябваше да покажат, че вероятно Владислав Горанов в давал "ценни указания" на председателите на ДКХ. 

 
По-късно пък Божков публикува банкови извлечения - като по негови твърдения е изтеглил на различни траншове общата сума от 67 милиона лева само за три години - сума, която казва е предал на "Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов, чрез посочени от него лица".
 
Тоест въпросните "отчисления" от твърдения рекет. Така като "посочено" лице бе замесена и медийната съветничка Арнаудова.
 
 
Междувременно комисията по хазарта бе закрита, като тази дейност мина към НАП. Прокуратурата пък викаше сочените от Божков лица на разпити, но развръзка видимо все още няма. А държавата продължава да си търси по съдебен ред пропуснатите ползи.