Намек, че сестрата на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова, която бе задържана заедно с лидера на партията и бивш премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов, е изнесла информация към тримата за арестите им в качеството си на служител в полицията, направи вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за бТВ.

По думите на Рашков сестрата на медийната съветничка в Министерския съвет в мандатите на Борисов Арнаудова, работи в Главна дирекция "Национална полиция", която осъществи задържанията на тримата миналата седмица, както и претърсванията и изземванията.

Министърът посочи, че в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова не са били открити уличаващи материали, но имало много такива, свързани с твърденията на Васил Божков. Покрай това обаче той посочи, че сестрата на пиарката на ГЕРБ работи в ГДНП. "Тя работи точно там където работи...", заяви многозначително Рашков. И допълни, че имало изтекла информация, без обаче да посочи каква.

На въпрос не избърза ли МВР с арестите, като тримата бяха пуснати след по-малко от 24 часа, министърът отвърна:

"Не, разбира се, даже се забавихме".

И пак напомни на какво се позовало министерството, за да направи задържанията "при неотложност". Сигналът от гражданското сдружение БОЕЦ от декември м.г., твърденията на обвиняемия Васил Божков (беглец в Дубай) и докладът на финансовата инспекция за ощетяване на хазната с 559 милиона лева (с лихвите) за периода 2014-2019 г. от необлагането на хазартния бизнес на Божков.

"Те (прокурорите) не са прочели материалите. Пет години прокуратурата е направила всичко възможно да не приключи това производство (започнало през 2017 г., б.р.) и ръководителката на спецпрокуратурата казва, че това дали е потърсена отговорност от Горанов било следствена тайна. Над половин милиард лева за прокуратутрата нямат никакво значение", заяви МВР министърът.

По повод "проверката", която депутати от ЕНП, част от която е ГЕРБ правят на място в България и вчера се срещаха и с Рашков, министърът показа документ:

"Може би трябва да информираме ЕНП за комунистическото минало на инж. Бойко Методиев Борисов. Напуснал е МВР, защото не е искал да се деполитизира, защото е бил член на БКП".

"Може би г-н Манфред Вебер (председател на групата на ЕНП в ЕП, б.р.) не знае че г-н Борисов е гравитирал около групировките, които през 90-те години се стреляха и убиваха по улиците на София", продължи Рашков.

И предложи в МВР да се събере всичката налична за Борисов информация и направо да се изпрати на Вебер, вместо Европарламентът да харчи пари за командировката на представителите на ЕНП "да идват тук и да правят европейски парламентарен контрол в Министерския съвет".

Арнаудова: Рашков лъже

Заради твърденията на министъра, самата Арнаудова поиска да се включи в ефир. И го обвини в лъжа.

"Как не го е срам да говори такива глупости!", ядоса се пиарката на ГЕРБ.

По думите й сестра й Ирена работи в полицията от 22 години, като за това време е била награждавана 15 пъти - за последно преди няколко месеца, когато Рашков е министър.

Тя работела в сектор, който няма нищо общо арестите или със събирането на доказателства. "Никой от нас не знаеше, че ще бъдем арестувани", посочи Арнаудова.

И пропомни, че семейството й е свързано с МВР, в т.ч. баща й е бил награждаван за полицай на годината.

Да, в дома й са открити материали, призна тя - около снимките от "спалнята на премиера", за които ГЕРБ провеждала собствено разследване, за да докаже, чеса фалшиви. Но не и вестникарски изрезки или друго, свързано с твърденията на Васил Божков.

"Или да се извини, или да докаже думите си" - посочи в заключение Арнаудова по адрес на Рашков.

Има-няма досъдебно производство

Иначе и днес Рашков и прокуратурата продължиха с разправията за това има или няма образувано досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев - за длъжностно престъпление по повод паниката с цените на бензина. А разправията всъщност е формална.

Ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова се включи малко по-рано в ефира на бТВ, за да каже че не може да посочи има ли производство срещу Василев поименно, защото законовата процедура е делото първо да е за деянията, а не за определено лице.

Рашков пък донесе документите, за да твърди обратното. Да, на първата страница не пишело нищо за Василев, но пък вътре се описвали твърденията на шефа на "Инса ойл" Георги Самуилов. "Твърди че Василев едва ли не е извършил някакво престъпление срещу него", описа Рашков.

И пак попита как така прокуратурата скорострелно се е задействала по този сигнал.

"От това, разбира се, нищо няма да излезе. Това е злоупотреба с правото, защото вътре няма никакво престъпление. Има писание на Георги Самуилов до главния прокурор. Интересно защо прокуратурата продължава да лъже, че производство няма" - заяви пак Рашков.