ДАНС е влязла в оръжейното търговско дружество "Кинтекс".

Новината съобщи първо на фейсбук профила си бившият директор Александър Михайлов.

Според него се провеждат претърсвания и изземвания на документи, свързани с плащания на дружеството във валута. БНТ допълва, че се проверяват и данни за преводи към офшорни фирми и банкови сметки в Близкия и Средния изток.

"Това се случва часове, след като в ефира на бТВ разказах схемата за източване на държавната фирма, която хората на Корнелия Нинова активираха в последните дни. По нея, само от началото на седмицата са платени над 800 000 лева на офшорна фирма от Дубай - фалшив посредник", заяви бившият директор.

Михайлов подчерта, че самият той е бил уволнен преди три месеца, защото е отказал да участва в тези схеми.

"Вече няма човек, който да не е разбрал истината защо бях неудобен на Корнелия Нинова. Тя ще отговаря на въпросите оттук нататък. Знаете ли кое е най-жалкото обаче: никой няма да потърси съдебна отговорност от нея. Защото тя си назначи бушони в "Кинтекс", които сега ще изгорят. 

Неудобните като мен тя се опитва да смаже с изфабрикувани дела и откровени клевети. Всички ние, данъкоплатците в България, платихме 800 000 лева на офшорка в Дубай и още 70 000 лева, за да води държавата дела срещу мен по разпореждане на Корнелия Нинова. Това е наследството от управлението на председателя на БСП", посочва още той.

От "Кинтекс" засега отказват коментар.

От Министерството на икономиката заявяват пред бТВ, че правят проверка по сигнала. Медията не успяла да се свърже и с настоящите изпълнителни директори на "Кинтекс" Валери Гроздев и Александър Павлов, както и с ръководството на ДКК.

Вратите на дружеството "Кинтекс" в момента са заключени.

Директорът на ДКК Смиляна Нитова-Кръстева потвърдила пред бТВ за проверката, като добавила, че твърденията на Александър Михайлов са неоснователни.

"Новото ръководство работи добре и няма злоупотреби. Нека престане Александър Михайлов да фантазира", каза тя.

Предисторията

Тази сутрин Михайлов влезе в тв спор с изпълнителната директорка на Държавната консолидационна компания (ДКК) - партийният БСП кадър и водач на листата на левицата в Хасково за предстоящите избори - Нитова. 

По думите му дружеството сключва договор с фирма Х.

"Някои ръководства реализират една измама, като поддържат едно внушение, една заблуда, че частна фирма от Дубай има някакъв принос и съдействие за печеленето на търговете. С нея се подписват комисионни договори и й се изплащат милиони, които потъват", обяви Михайлов.

Когато поел поста, отказал да плати на офшорката, прекратил договора, но въпреки това компанията пратила "нагло" писмо, че иска да й се изплатят още 2,4 милиона долара. Посочи още, че и Нитова, и самата бившата вече вицепремиерка и икономически министър Нинова, са били информирани от него за схемата за източване на "Кинтекс". И три дни по-късно е уволнен,а още няколко месеца по-късно, новото вече ръководство е възобновило договора с въпросната фирма.

"И преди два дни за няколко дни платиха 800 000 лева. Такава е истината в България", посочи още той.

Нитова, разбира се, отрече и коментира само, че ако Михайлов имал някакви данни, трябвало да ги даде на прокуратурата и властите да се заемат с казуса, а не да се хвърлят обвинения в ефир.

Преди ДАНС да влезе в "Кинтекс" обаче от икономическото министерство, вече новото му ръководство, се опитаха да направят проверка, като се позоваха на сигнали от бивши и настоящи слуцители на държавното оръжейно дружество. Проверка, оспорена от Нитова. Не се правело по този начин, обяви тя. (Нитова оспорва и вписването на трима нови членове в съвета на директорите на ДКК, поискано от новия министър Никола Стоянов, който пък бе уволнен от Корнелия Нинова като шеф на ВМЗ - Сопот, б.р.).

Уволнението

Александър Михайлов бе начело на "Кинтекс" от 27 октомври 2021 г. до 10 май 2022 г., когато бе отстранен от поста от Нинова - със спорни мотиви.

Едно от първите неща, с които лидерката на БСП се захвана като министър, бе подмяната на състава на ръководствата на държавните оръжейни дружества. За да освободи Михайлов, тя се позова на доклад на инспектората на министерството, който по думите ѝ установил "редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор", без обаче да посочи, че инспекторатът е отказал да извърши проверката с мотива, че няма такива правомощия.

Оказа се също така, че обвиненията на министърката се базират на имейл сигнал от гражданин с име Иван Димитров (ivan_dimitrov1970@abv.bg) - без самоличността му да е установена. Самият Михайлов жали освобождаването си от поста, а отделно е завел две дела срещу вицепремиерката в оставка - за клевета.

През юли от икономическото министерство обявиха, че "Кинтекс" е завела иск срещу Михайлов на стойност 920 721,12 лв.- за причинени вреди от дейността му като член на Съвета на директорите и изпълнителен директор. Според воденото по това време от Нинова ведомство, Михайлов е сключил договор и е изплатил сумата на посредник за услуга, за която фирмата вече е имала абсолютно същия сключен договор.

В отговор още тогава Михайлов обвини Нинова в опит да реабилитира офшорната фирма, източила според него 10 млн. лв. от държавното предприятие. Михайлов отдавна говореше, че въпросната фирма е взела тези средства за консултантски услуги, които обаче не са били извършени и именно решението му да прекрати договора с нея е било в основата на освобождаването му от поста.