"Кинтекс" внесе осъдителен иск срещу бившия изпълнителен директор на дружеството Александър Михайлов, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

Той е на стойност 920 721,12 лв. и е за причинени вреди от дейността му като член на Съвета на директорите и изпълнителен директор. Михайлов е заплатил с тях два пъти за една и съща дейност, се твърди от подопечното на Корнелия Нинова дружество.

Александър Михайлов бе начело на "Кинтекс" от 27 октомври 2021 г. до 10 май 2022 г., когато бе отстранен от поста от вицепремиерката и икономически министър - със спорни мотиви.

Още през юни ръководството на Държавната консолидационна компания (също подопечна на Нинова), сезира прокуратурата за щетите, причинени на "Кинтекс" от уволнения директор. Тогава новото ръководство на дружеството направи ревизия на всички договори, сключени от него, се казва още в прессъобщението.

Установено било, че без решение на Съвета на директорите и без разрешение от ДКК, Михайлов е сключил договор и е изплатил сумата на посредник за услуга, за която фирмата вече е имала абсолютно същия сключен договор, се твърди още там.

Едно от първите неща, с които лидерката на БСП се захвана като министър, бе подмяната на състава на ръководствата на държавните оръжейни дружества.

За да освободи Михайлов, тя се позова на доклад на инспектората на министерството, който по думите ѝ установил "редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор", без обаче да посочи, че инспекторатът е отказал да извърши проверката с мотива, че няма такива правомощия.

Оказа се също така, че обвиненията на министърката се базират на имейл сигнал от гражданин с име Иван Димитров (ivan_dimitrov1970@abv.bg) - без самоличността му да е установена.

Самият Михайлов жали освобождаването си от поста, а отделно е завел две дела срещу вицепремиерката в оставка - за клевета.

След като новината, че за пореден път Нинова му търси някаква отговорност, той публикува дълъг коментар във фейсбук профила си, в който обвинява министърката в оставка в опит да реабилитира офшорна фирма, източила според него 10 млн. лв. от държавното предприятие. Михайлов отдавна говори, че въпросната фирма е взела тези средства за консултантски услуги, които обаче не са били извършени и именно решението му да прекрати договора с нея е в основата на освобождаването му от поста.

В отговор на съобщението на икономическото министерство, той предоставя протокола от решението на Съвета на директорите за прекратяване на въпросния договор, с което идва да каже, че решението не е еднолично негово, а колективно. А взелите го все още са на работа в "Кинтекс".

"В дъното и на този казус стои прекратеният от мен договор с една определена офшорна компания, по която бяха изплатени около 10 млн. лв. преди аз да бъда назначен за изпълнителен директор на „Кинтекс“. Бях освободен дни след като официално заявих, че по този договор повече няма да се плаща. Сега Корнелия Нинова и подопечното ѝ предприятие „Кинтекс“ твърдят, че този договор не е бил прекратен и е дублиран. Тоест, явно подготвят нови плащания по него.

Така за пред медиите новината е, че са завели иск срещу мен, но реалната цел е да продължат източването на „Кинтекс“ с плащания към частната офшорна фирма. 

Защото аз (за разлика от г-жа Нинова) работя само с документи, публикувам протокола с решението на Съвета на директорите на „Кинтекс“, с което договора и плащанията към офшорката се прекратяват и на мен като изпълнителен директор ми се възлага да сключа нов договор, по който да се контролира какво реално се извършва, преди да се плаща", пише Михайлов.