• У нас са застрашени европейските ценности. А щом за застрашени у нас, ние застрашаваме целия ЕС, защото "когато гори едната стая, в другата ще се усети поне дим".

• Такова нещо не се е случвало от 1989 г. - Иван Гешев само е чел за него в историческите книги.

• Опитахме се да излъжем ЕС като създадохме специализираните прокуратура и съд, но излъгахме себе си.

• Гешев мислел доскоро, че "истината няма значение", но преди месец два премислил - тя има огромно значение.

• И освен това: "Ще познаете истината и истината ще ви направи свободни."

Това бяха основните пунктове от увода днес на главния прокурор Иван Гешев по време на представяне от прокуратурата на успехите й за три години - от 2019 г. до 2021-а. 

Гешев завърши с цитата от Евангелието от Йоан - по-горе. 

Но започна с любимата му мисъл на Марк Твен - че "докато истината си върже обувките, лъжата е обиколила света".

Така той призна пред събраните дипломати, прокурори, членове на ВСС, на НПО, журналисти, че първо мислел да говори "строго юридически", но... премислил в последните 1-2 часа.

В резултат - дръпна емоционална реч, изпъстрена с политически, евроатлантически, наказателно-правни изводи, както и с любимите му умозаключения - че в момента се опитва да се поощри организираната престъпност, като се закрият спецструктурите.

Показателно е, че на представянето на масата с него бяха едната му заместничка - Красимира Филипова и шефката на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Зам.-главните прокурори Борислав Сарафов и Красимира Филипова и шефката на спецобвинението Валентина Маджарова (в средата).

Така например Гешев сподели, че мислел, че "няма никакъв смисъл" от подготвяната презентация с успехите на прокуратурата, "защото истината в последно време девалвира и за истина се представят истински лъжи".

Така той каза още, че т. нар. съдебна реформа, която наблюдавал откакто работи - от 1995 г., не е никаква съдебна реформа, "защото не решава съществени проблеми". И даде любимия си напоследък пример - 

че от съдебна реформа се интересува изключително малък процент от хора - между 4 и 7 % от българските граждани, според социологически проучвания.

(Не стана ясно - например от зелената сделка или от начина, по който функционира ЦЕРН, колко процента се интересуват и дали това ги прави важни, б.р.).

"И си мислех, общо взето, че истината няма значение", мрачно обобщи близкото минало Гешев.

Но в последните 1-2 месеца променил становището си - "защото тя има огромно знаение". Това огромно значение е заради върховенството на правото и правата на човека - защото това са стълбовете на ЕС.

"Доскоро за мене също бяха клишета тези ценности. Много е интересно - как осъзнаваш, че това не са клишета, а са много важни за теб и всеки български и европейски гражданин - когато тези ценности, които смяташ за даденост, са или застрашени, или си напът да ги загубиш, или си ги загубил частично", повдигна завесата над личните си възприятия Гешев.

Той каза, че сме в ситуцаия, в която "има опасност целият ти дом да те затисне – да затисне всички български граждани и животът ни няма да е същият, както сме го свикнали" (не стана ясно само закриването на спецпрокуратурата, което беше централна тема на цялото събитие ли има предвид, или и друго затискане, б.р.).

Той разкри още факти от областта на осъзнаването - че "сега смятаме за даденост демокрацията и стандарта на живот, тези европейски ценности, а се оказва, че те не са даденост, а са нещо, което е в някаква степен много крехко".

Това били неща, за които "постоянно трябва да се бориш".

И затова Гешев иска да се засили европейското наблюдение над България - теза, с която изненада неотдавна при посещение в Брюксел. И която е диаметрално противоположна на ранните му години в ръкводството на ПРБ, и на мнението на Сотир Цацаров.

Целта била - да се подкрепят тези стълбове на демокрацията и на съвременното европейско общество.

"Ние ще ви кажем нашата истина - с факти, а не с голословни твърдения", заяви Гешев.

След което спомена успехите срещу организирани престъпни групи и тероризма, но нямало да коментиа темата с корупцията, защото "там проблемите са други" и била отскоро в спецпрокуратурата (всъщност - от ноември 2017 г., б.р.).

Но пък:

"Нашата истина и моята истина е, че ние се опитахме да излъжем европейските ни партньори и ЕС, а сме напът да излъжем себе си."

Този самокритичен извод бе по повод заработването на специализираните прокуратура и съд през 2012 г. - колкото да "покажем, че уж правим нещо".

"Искахме да получим положителните неща от ЕС, без да поемем нашата част от задълженията – правовата държава, върховенството на закона", настоя Гешев. "Истина е, че се променихме много, но истина е, че се променихме недостатъчно."

Той разви мисълта си - че макар и създадени "да отчетем формално нещо" навремето, сега спецструктурите са станали "ефективни и ефикасни".

По-късно той отново повтори любимата си теза за "замразени 3 млрд .лв." (нищо че всъщност ги замразява съдът по искане на КПКОНПИ - не на прокуратурата, б.р.).

И така той стигнал до извода, че:

"Факт е, че е небходимо по-засилено сътрудниество с европейските институции. Няма да кажа: по-засилено наблюдение върху България – пак казвам, не се гордея с това нещо."

Затова и той поясни, че сега нещата са такива, каквито "не ги е виждал, откакто работи през 1995 г. - може би е чел само в историческите книги".

"Като се запали едната стая, няма как поне димът да не стигне до другите стаи", обясни той защо застрашаваме и другите държави членки на ЕС.

"Ние в един момент ще представляваме проблем и за стандартите и европейските ценности, които би трябвало да са общи за всички страни от ЕС."

Посочи и че в новия закнопроект за закриването се "предвижа лустрация на съдии" (всъщност истината е, че в законопроекта има доста спорни позции - съдиите да се преместят след евентуалното закриване не на пожелано от тях място, а където ВСС е проучил че има своодни места, б.р.).

Гешев не пропусна да повтори, че "цената в крайна сметка ще платят българските граждани".

И тогава завърши първото си (от общо 3 включвания) с перифраза от 8-ма глава на Евангелие на Йоан:

"Надявам се, че ще продължим да опознаваме истината и истината ще продължава да ни прави свободни." 

Цялото събитие на видео може да гледате тук:

Иначе отчетът с успехите на спецпрокуратурата не е нещо ново - освен традиционните ежегодни отчети на самата структура, на 22 февруари имаше и събитие, водено от Калина Чапкънова от ВСС - пак посветено на същата тема.

Днес се чуха фрази като - "зад всяка цифра стои много труд на работещите магистрати" и пр... Както и бе повторено от Валентина Маджарова, че за 2021 г. са пратени 66 лица на съд за "корупция по високите етажи" и има 16 влезли в сила присъди.

Тъй като редовно възниква спор - кои са те, че не сме забелязали, днес Маджарова съобщи приповдигнато, че за пръв път в новата история има дело срещу действащ министър (Нено Димов, за водната криза в Перник, което е на първа инстанция, б.р.).

От държавното обвинние традиционно настояха, че процесът у нас е много формализиран - че това пречи на успехите на обвинителните актове. И, както и преди - предлагат законови изменения. Те могат да бъдат видени в резюме тук.

Ето и представените от прокуратурата факти и числа: