Най-големият производител на микропроцесори Intel се включи в дългия списък на компании, прекратили напълно бизнеса си в Русия, обявиха от компанията днес.

Още преди месец компанията спря доставките на потребители в Русия и Беларус, но сега се включва в пълното изтегляне, което вече направиха AMD, Adobe, Adobe и много други.

"Intel продължава да се включва в глобалната общност, която осъжда войната на Русия срещу Украйна и призовава за бързо завръщане към мир", пишат от компанията в изявление.

Те обещават и да подкрепят своите над 1200 работници в Русия. Според информация от ИТ сектора в страната, множество от служителите също напускат и търсят работа в други държави, което означава, че е налице и сериозен теч на експертни работници от авторитарната държава.

Множеството от компютрите по света, особено работни машини, са с микропроцесори на Intel. Изтеглянето им от страната означава потенциален срив на всякакви ИТ системи - частни и държавни. Според анализаторите, Русия вече преговаря с Китай и вероятно ще се опита да замени нуждите си с чипове китайско производство. Това обаче няма да стане лесно - поради доминиращата позиция на Intel, AMD и Apple на пазара за микропроцесори, китайските алтернативи от този тип не са по никакъв начин конкурентни.