Повече от месец след началото на руската инвазия в Украйна стана очевидно, че Владимир Путин е допуснал множество грешки. Ето защо крайният резултат от тази война е извън съмнение: руският президент ще загуби и ще повлече цяла Русия със събе си. Ето най-значимите му грешки.

I. Путин анексира Крим

Украинците вече обсъждат как да кръстят тази война. Предложенията включват Украинската отечествена война, Националната война и Третата освободителна война (след опитите за създаване и защита на независима украинска държава от 1917 - 1922 г. и 1938 - 1950 г.). Но тази война започна не на 24 февруари 2022 г., а преди почти 8 години - на 20 февруари 2014 г., когато Путин реши да анексира Крим.

Събитията днес са резултат от случилото се тогава. Ето защо смятам, че това беше първата от фаталните грешки на Путин. Той можеше да остави външно Украйна "каквато е" и да се опитва да й повлияе отвътре, както легално чрез проруски партии, така и нелегално чрез подкупване на украински функционери.

Русия разполагаше с предостатъчно пари за тези цели. Друг, много по-лош сценарий, би бил окупирането на Кримския полуостров и признаването му за "независим", което би превърнало територията в "сива зона" като Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието.

Кремъл обаче избра най-лошия вариант и обяви Крим за част от Руската федерация. Това не само доведе до западни санкции, но вдигна залога на руско-украинската конфронтация до екзистенциално ниво. Оттогава нито Киев, нито Москва можеха да направят крачка назад; в крайна сметка между двете страни можеше да има само една победителка.

През 2022 г. настъпи съдбовният момент и анексирането на Крим се превърна в начална глава на неизбежния колапс на Русия.

II. Путин подцени украинските лидери

Володимир Зеленски беше приеман от мнозина не като "истински политик". Това отчасти обяснява електоралната му популярност: много украинци гласуваха за него, защото го възприеха като "обикновен човек", изправен срещу политическия елит. Отношението на Запада и Русия към Зеленски като "комик" беше дори още по-изразено. И наистина, много от неговите решения, включително политическите му назначения, даваха реални основания за песимистични очаквания.

Путин вероятно е предполагал, че украинското правителство ще рухне още в първия ден на инвазията, което или би принудило Зеленски да приеме всяко искане на Русия, или би улеснило неговата замяна с някого като Виктор Янукович.

Реалността обаче опроверга тези очаквания.

Зеленски изведнъж се оказа в ролята на герой, дори на лидер на свободния свят.

Сега той е не по-малко проукраински настроен от твърдолинейните Петро Порошенко или Виктор Юшченко. Държавният глава също така получи признание за мъдрите, макар и закъснели, назначения на сегашния министър на отбраната, главнокомандващия на въоръжените сили и началника на Генералния щаб.

Министрите на външните и вътрешните работи също се оказаха на място. Същото важи и за депутатите в украинския парламент, с малки изключения. Така Украйна не само запази лидерството си, но и демонстрира жизнеспособността и устойчивостта на своя политически модел.

III. Путин подцени Въоръжените сили на Украйна

Успешната окупация на Крим изигра лош номер на Кремъл. Нейните лидери искрено вярваха, че украинската армия не е боеспособна, че е лошо екипирана и командвана и че е готова да се разпадне само след един сериозен удар. Дори жестоката битка в Донбас от 2014-2015 г. не разклати това усещане.

Публичните изказвания на Путин след началото на инвазията създават впечатлението, че той е възприемал някои митични "групи националисти" като единствената реална сила в Украйна, която се противопоставя на руската армия край Донецк (2014) и Дебалцево (2015). Той е предполагал, че 200 000 руски редовни войски и полицейски сили ще бъдат повече от достатъчни, за да ги смажат. Останалите части на украинската армия просто щели да се предадат.

Това погрешно схващане доведе до наистина самоубийствена тактика от руските сили: тесни танкови колони, търкалящи се на дълги разстояния без подкрепа. Защо да се занимавате с въздушен и пехотен ескорт, ако не очаквате съпротива?

Но Киев не падна в рамките на 48 или дори 72 часа. Путин най-вероятно е планирал да завърши войната за по-малко от две седмици, за да не разваля честването на Международния ден на жената на 8 март. След три седмици война руснаците бяха успели да превземат само един регионален център - Херсон. Украинските въоръжени сили не просто се оттеглиха или оказаха пасивна съпротива - те показаха, че могат да изпълняват активна мобилна тактическа защита и стратегическо планиране. Демонстрираха и ненадминат капацитет за общооръжейна война, координиране на безпилотни бойни самолети, артилерия и пехота.

Осемте години война в Донбас бяха осем години упорита военна подготовка. Резултатът: около 10 убити руски войници за всеки загинал украински войник.

IV. Путин подцени украинския народ

Погрешните схващания на Путин за украинския народ вече породиха множество шеги онлайн. Изглежда наистина се бе самоубедил, че не съществуват украинци, а само руснаци, разглезени от Запада и пленени от "нацистко" украинско правителство. На които само трябва да им се даде най-малкият шанс и ще свалят Зеленски, ще възстановят Янукович и ще се хвърлят в прегръдките на Русия. В най-лошия случай етническите руснаци от Източна Украйна със сигурност биха се надигнали масово срещу "киевската хунта" в името на "Новорусия" и руския език.

Вместо това националното единство в Украйна се издигна до безпрецедентни нива. Дори независимостта на Украйна през 1991 г. не беше подкрепена толкова пламенно, колкото борбата за независимост днес. Гражданите на Украйна, при всичките си различия в етнически произход, език и религия, се обединиха, за да се борят за собствената си земя и свобода.

Никой в ​​Кремъл не разбира това. Причината е, че руското население се държи заедно само с пари (отгоре) и щикове (отдолу). Без петродолари и "Росгвардия" изобщо няма да има обединена Русия; многобройните ѝ народи ще се опитат отново да създадат свои национални проекти. Колкото и да е парадоксално, това е визията, която Путин погрешно проектира върху Украйна.

Украинците защитават родината си не от желание за печалба или страх от "нацисти". Правят го, защото Украйна е свободна страна, в която хората сами решават как искат да живеят. И ако през 2014 г. много украинци все още таиха илюзии относно Русия, през 2022 г. няма достатъчно колаборационисти дори за показване по телевизията, да не говорим за организацията на каквото и да е местно проруско управление.

Това нежелание на Украйна да се влее в "руското море" е истинската причина за мащабния руски тероризъм срещу цивилното население в Харков, Мариупол и други градове на Източна Украйна. Посрещнат без любов, Кремъл, по типичния руски начин, сега се опитва да извлече тази любов със сила. 

V. Путин подцени Запада и надцени Изтока

Когато Путин опустоши Чечения през 2000 г., Западът мълчеше. Когато през 2008 г. Путин направи същото с Грузия, Обама му предложи "рестарт". Дори анексирането на Крим не беше посрещнато с адекватен отговор.

Путин имаше всички основания да не очаква нищо по-лошо от още по-дълбока загриженост от Запада, без кой знае какви щети върху руския износ на газ и петрол. Китай пък щеше да пази гърба на Русия на Изток.

Това вероятно щеше да се случи, ако не беше непоколебимостта на украинското правителство и готовността на украинския народ да се бори – и двете изненадаха Путин, неговите съюзници и враговете му на Запад.

След третия ден на войната стана ясно, че вместо победоносен блицкриг Путин ще получи само блицкриг. Тогава западните санкции започнаха да валят с пълна сила. За първи път от много години гласовете против Русия постигнаха решителна победа над русофилските сили.

Дори "меките" западни елити изгубиха търпението си и в момента се опитват не просто да отрежат ноктите на лудата руска мечка, а да и счупят гръбнака. Ето защо дори Путин да се предаде утре, това няма да спаси Русия. Тя е изключена завинаги от световната икономика. Повечето от западните богатства на Кремъл са замразени и ще бъдат предоставени на Украйна. Дори руската петролна индустрия не струва нищо без западните технологии и стокови борси. Европейците и американците са готови да платят повече, за да подкрепят независимостта на Украйна – и за първи път в най-новата история проруските демагози в Германия и Франция са безсилни.

Освен това агресията на Кремъл на практика сложи край на всички западни разделения. Американски републиканци и демократи, Брюксел и Вашингтон, "стара" и "нова" Европа - всички обединиха усилия, за да спрат опитите на Русия да доминира в света.

Дори Швейцария наруши своя 200-годишен неутралитет, за да се присъедини към антируските санкции.

Всичко това се случи не защото страни като Унгария внезапно се влюбиха в Украйна, а защото дори най-ретроградните европейци осъзнаха, че са следващите на опашката на империалистическия гняв на Русия. Ето защо украинската армия се бие с все повече западни оръжия. 

Надеждите на Путин за Китай също не се оправдаха. Ако Москва беше превзела Украйна за три дни, Китай може би щеше да се изкуши да намери подобно "окончателно решение" на въпроса за Тайван. Сега обаче подкрепата на Русия носи повече вреда на Пекин, отколкото полза. Самите слухове за исканията на Русия за китайска помощ бяха достатъчни, за да предизвикат рязък спад на китайските фондови борси. Разбира се, Китай се стреми да разруши световния ред и да отслаби САЩ, но сега със сигурност не в съюз с разрушена Русия.

VI. Путин надцени руската армия

1300 самолета, 3300 танка, 13 000 въоръжени превозни средства, почти 1 000 000 войници и ядрени ракети — Русия доста се хвалеше с армията си. Новите супертанкове Т-14 "Армата" бяха посрещнати с благоговение от западните експерти; хиперзвуковите ракети "Циркон" и "Кинжал" бяха показани как зрелищно поразяват Флорида в анимации по руските новини; оръжия в стил "Междузвездни войни", базирани на "нови физически принципи"... Руската армия знаеше как да се продава.

Сега изглежда, че това беше единственото нещо, което знаеше как да прави добре.

Вместо бойни машини от най-висок клас, украинците срещаха предимно стари и тромави боклуци; вместо обучени бойци, те намериха пъпчиви младежи; вместо умни генерали - мъртви генерали.

Точно както в Афганистан, Чечня, Грузия и Сирия, фронталните атаки остават върха на руската военна мисъл. Украйна обаче е твърде голяма, твърде населена и твърде добре въоръжена за такъв подход. Да, количеството все още има значение, особено при самолетите и артилерията. Но както видяхме, руснаците са успели да използват тези инструменти ефективно само срещу беззащитни цивилни...

Изглежда, че това срамно състояние е предизвикано от тоталната корупция. Човек просто не може да има боеспособна армия в страна, изградена чрез подкупи. Ето защо наличието на 1/5 от руската военна техника в работно състояние само по себе си е голямо постижение. Путин обаче видя армията си само на хартия и на хартия всичко изглеждаше добре. Резултатът е всичко, което виждаме сега в действие.

Говориха за нападение срещу Вашингтон, но затънаха в предградията на Киев.

VII. Путин надцени руската икономика

Дори Русия да не обяви официално дефолт, това вече на практика се е случило. Дори Русия да не забрани на гражданите си да купуват долари на черния пазар, така или иначе долари няма. Дори и Русия да не въведе изходни визи, няма къде да се отиде.

Руската система за изместване на вноса се срина поради липсата на вносни компоненти. И това не е шега.

Кремъл говори толкова категорично за неуязвимостта на руската икономика, че в крайна сметка повярва на собствените си фантазии. Реалната ситуация там е по-лоша, отколкото в руската армия.

Ако прогнозите за 30% свиване на руския БВП през 2022 г. се сбъднат, това би означавало колапс на държавата като такава. Единственият по-драстичен крах на руската икономика се наблюдава през 1917-1918 г. Не военните поражения, а икономическият колапс предизвикаха революционния взрив от лятото на 1917 г. През 1991 г. изобщо нямаше война, но бяха достатъчни празните рафтове с хранителни стоки, за да се срути Съветският съюз. И дори ембаргото върху руския нефт и газ да не бъде въведено веднага, светът ще намери други източник на тези ресурси в рамките на около 5 години. И това ще бъде краят за Русия.

Както каза британският актьор Хю Лори - това, което затруднява усилията на света да бойкотира руски продукти, е фактът, че Русия не произвежда много поначало.

Украйна трябва да задържи позициите си още няколко седмици или най-много няколко месеца.

Така накрая ще преминем този тест на световната история за правото да имаме своя собствена независима държава.

---

Коментарът на украинския историк Серхий Хроменко е публикуван в Ukraineworld.org. Преводът е на Клуб Z.