Радан Кънев безспорно е един от съвременните български политици от най-висока класа. Умен, образован, визионер, с дар слово, макар малко да се обюрократчи, откакто стана евродепутат.

Кънев е един от лидерите на автентичната десница или демократичната общност - хората, които гласуват за "Демократична България". Един от най-безспорните и най-последователните политици на тази общност, който на практика не е направил нито една голяма политическа грешка.

В последните дни обаче се оказа, че Кънев е на път да направи такава грешка и може би дори вече я прави. Ето какво каза той пред БНТ за досегашната политика на България по отношение на Република Северна Македония:

"Една политика се мери по резултатите си. Ние 2 години сме в тази политика. Спечелихме ли нещо от нея, загубихме ли? Аз мисля, че всеки си дава горчив отговор на този въпрос".

Според Кънев, очевидно, горчивият отговор е, че сме загубили. Грешен отговор. Най-малкото защото проблемът е поставен, а това е първата стъпка за неговото решаване.

Благодарение на българската политика от 2 години насам хората край Вардар - искат или не искат - започват да научават подробности, които доскоро не са им били известни. И си задават въпроси, които доскоро не са си задавали. Макар и бавно, истината си пробива път.

Дори само това вече е голям успех. Така че да не разваляме хубавата работа. Единственият минус на българската политика към Скопие е поведението на разни крайни националисти - най-вече ВМРО, но и други.

България не иска от Скопие нищо друго, освен хората там да престанат да бъдат югославяни и да започнат лека-полека да стават европейци.Това ще бъде най-голямата печалба - и за тях, и за нас. Няма да стане бързо, но това не е причина да се отказваме.

България не може да бъде упреквана в някакъв краен национализъм. Напротив - близо 30 години тя подкрепяше неизменно Скопие. От мига, в който първа призна Македония като държава до момента, в който тази държава стана член на НАТО. Въпреки, че отсреща омразата си продължаваше и дори се задълбочаваше.

България не иска нищо друго, освен решаване на проблемите с Република Северна Македония по европейските правила, които вече са се доказали във времето като успешни. Приемаме реалността на миналото и настоящето и се отказваме от взаимни претенции в настоящето и бъдещето. Така се прави в Европа.

Историята не може да бъде просто заметена под килима и липсата на общ прочит  на миналото не е маловажен проблем. Това се видя включително и във войната, която Русия води срещу Украйна.

Ако България вдигне ветото или въобще направи някакви отстъпки, без откъм Скопие да има реални резултати, това не просто ще доведе до падането на правителството.  Това би могло да има много по-сериозни последици - увеличаване на евроскептицизма сред българското общество.

Впечатлението, че ЕС и САЩ ни натискат, а нашето правителство е склонно да се огъне, вече е създадено. И управляващите трябва да се постараят доста повече, за да убедят обществото, че това впечатление е невярно.

Една от причините за съществуването на Европейския съюз е точно тази - трайното решаване на подобни проблеми, каквито из Европа има много. Това обаче не става чрез натиск, принуда и отстъпки само от едната страна.

Българите са загубили вяра в собствените си сили и са убедени, че от тях нищо не зависи от 1919 г. насам, когато е подписан Ньойския договор. Това е неговата най-тежка последица и тази рана не е зараснала и до днес. Европейският съюз не би трябвало да сипва сол в подобни рани.

Българските политици или не могат, или не искат да обяснят в Брюксел какво точно очакваме от Северна Македония. А то е просто и ясно. Всеки български политик, независимо от коя партия е, трябва да говори по тази тема следното:

"България иска гаранции, че българите в Република Северна Македония ще бъдат в същото положение, в което са германците в Елзас и Лотарингия. Или поне подобно".

На политик от висока класа като Радан Кънев много би му отивало да отправя подобни послания. Освен полза за България подобно поведение със сигурност ще донесе полза и за собствения му личен рейтинг, който е незаслужено нисък.

Подобни послания би трябвало да отправят и всички видни интелектуалци в демократичната общност, които към момента настояват България просто да клекне. В крайна сметка ЕС означава притъпяване на националните интереси, но не и отказ от всякакво национално достойнство. Европейската конструкция няма как да бъде стабилна, ако в нея се прилагат двойни стандарти и част от членовете й се чувстват унизени.

Ако в Елзас и Лотарингия е едно, а в Република Северна Македония - друго, дори най-големите еврооптимисти ще бъдат леко разколебани. В сегашното си състояние Скопие ще внесе нестабилност в ЕС. А нестабилности в ЕС колкото щеш и без Скопие.

Нека Радан Кънев и всички автентично десни политици и лидери на мнение да прочетат какво мисли по темата Иван Костов.

Или може би и той е националист?