Кои ще са новите членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) от парламентарната квота, които управляващите ще издигнат? Казусът се заплита още повече поради факта, че формациите, съставляващи правителството, засега са взели решение всеки да може да издигне свой кандидат за двете места.

Само от левицата все още не са взели решение ще имат ли своя номинация за медийния регулатор или не. Но пък из парламентарните кулоари вече се спрягат имена, най-"цветистото" от които това на бившия журналист и тв водещ Мартин Карбовски - като предложение на "Има такъв народ". Предложението за Карбовски вече е внесено в деловодството на Народното събрание, научи Клуб Z, макар още да не е качено в специалната секция на парламента за избора.

Напоследък Карбовски е активен покрай руската експанзия в Украйна, като се обявява против "въвличането на България във война", изпращайки военна помощ за Украйна.

От "Демократична България" залагат на номинацията на Пролет Велкова - дългогодишен радио водещ в БНР и "Дарик радио.

От "Продължаваме промяната" засега се спрягат имената на Валерий Тодоров - бивш генерален директор и юристката - конституционалист и медиен експерт Симона Велева. Според източници на Клуб Z по-вероятно е Велева да бъде издигната.

От БСП все още нямат решение, като част от депутатите на Корнелия Нинова настояват левицата също да има има номинация.

Имената трябва да бъдат внесени в деловодството до 18 ч утре.

АЕЖ: Да няма политически, а експертен и морален критерий

В същото време от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България излязоха с призив и до парламента, и до президента Румен Радев, който също трябва да излъчи член на СЕМ от квотата на "Дондуков" 2, да издигнат имената на доказани професионалисти. "За нас това означава членовете на съвета да познават добре медийния сектор в България, неговите проблеми и да имат идеи за решения. Да имат сериозен опит като журналисти или медийни експерти. В работата си да са служили на обществения интерес и винаги да са спазвали професионалните и етичните стандарти. Никога да не са използвали език на омразата и да не са разпространявали дезинформация" - посочват от асоциацията.

И допълват:

"Загубихме десетки хиляди сънародници заради липса на вяра в доказания научен подход. За съжаление, нито политиците, нито досегашният състав на СЕМ бяха на ниво и не направиха нищо ефективно за борба с дезинформацията. Също толкова неефективен е СЕМ и по отношение на борбата с дезинформацията след започналата от Русия война в Украйна. След началото на войната СЕМ единствено забрани два руски пропагандни канала, в съответствие с решението на Европейската комисия. Не ни е известно обаче съветът да е предприел каквато и да било стъпка, за да проследи как най-влиятелните български медии информират аудиторията си. Едва в петък, повече от 50 дни след началото на войната СЕМ ще се занимава за първи път има ли казус в Българското национално радио с предаването на Петър Волгин."

Според АЕЖ "голямата вина за провала на настоящия СЕМ е на политиците, излъчили неговите членове".

"За съжаление, съветниците се избираха по политически критерии и в съвета попадаха хора, които не отговаряха на законовото изискване за обществен авторитет и професионално признание", посочват още от журналистическата организация. 

Оттам допълват, че от ПП са им предложили да участват в обсъждането на номинацията на формацията, но от АЕЖ са отказали и вместо това са предпочели да излязат с настоящия призив. Но пък се готви нова декларация, научи Клуб Z - заради номинацията на Карбовски.

Изборът на новите членове на СЕМ от парламентарната квота пак поставя опозицията в ситуацията на "арбитер". На практика с гласовете на ГЕРБ и ДПС (достатъчни са и само тези на ГЕРБ) ще се реши кой ще попълни състава на регулатора. Засега от партията на Бойко Борисов заявяват, че няма да подкрепят номинация на Слави Трифонов за регулатора. Тази заявка обаче е предпоследна. 

Все още не е известно кой ще издигне президентът Румен Радев, като той директно подписва указ за назначаване.

Защо още е важен СЕМ?

Изборът на наследник на Емил Кошлуков (ако не и самият Кошлуков) още не е на масата, но той се предшества от този на тримата нови членове на СЕМ. А СЕМ е органът, който провежда конкурсите за титулярите на обществените радио и телевизия и взима решение с обикновено мнозинство от 5-членния си състав. Най-късно на 5 май регулаторът трябва да отвори процедурата по избор на нов генерален директор, тъй като мандатът на сегашния изтича на 5 юли.

На 27 април изтичат мандатите на председателката на СЕМ Бетина Жотева (президентска квота - в случая назначена от Росен Плевнелиев) и на София Владимирова и Розита Еленова (квота на Народното събрание). Изборът на парламента за неговата квота трябва да се състои на 3 май.

На пръв поглед всичко изглежда нормално. Но както Клуб Z писа през февруари, под повърхността има напрежение в коалицията. И то е породено от опасенията, че ИТН може да опита да "овладее" БНТ. Тогава депутати от управляващата коалиция коментираха, че няма да допуснат партията на Слави Трифонов да договори мнозинство за избора в медийния регулатор.

Ако някой има амбицията да "овладее" БНТ, то трябва се договори и с президентската квота, и с опозицията. Държавният глава Румен Радев вече има един свой член в медийния регулатор. Миналата година той назначи Соня Момчилова. Сега трябва да назначи още един. В регулатора в момента е и Галина Георгиева, избрана през 2019 г. по предложение на управляващата тогава ГЕРБ - с гласовете и на ДПС. А както стана ясно, за избора на генерален директор са нужни 3 от 5 гласа в СЕМ.

Засега като кандидати се спрягат Крум Савов, Камен Воденичаров, Асен Григоров, Веленин Петков и познатите и от предишни конкурси Сашо Диков и Сашо Йовков. Самият Кошлуков посочи пред Клуб Z, че все още не е решил.