Вчерашното изявление на служебната министърка на финансите Росица Велкова, че няма да има актуализация на държавния бюджет, както и че коалиционното правителство е оставило дефицит от 11 млрд. лв. разлюти и БСП.

На пресконференция във вторник соцлидерката Корнелия Нинова заподозря служебния кабинет, че се готви да реже социални разходи и да увеличава данъци (което няма как да стане без промени в съответното законодателство, т.е. без действащ парламент - бел. ред.). По думите ѝ се следвал моделът "Дянков-Борисов" като припомни "постната пица". 

"Госпожа Велкова даде пресконференция, на която описа, че ни очаква едва ли не апокалипсис, свръхдефицит, опита се да създаде малко паника, според нас", каза Нинова.

Тя обвини служебната министърка, че за по-малко от месец  рязко е сменила позициите си за финансовото състояние на държавата, които е изразявала като заместник-министър на финансите.

"Това преобръщане за нас е много изненадващо. Какво се е променило само за двайсет и няколко дни?", попита Нинова.

Тя не пропусна да изброи за пореден път любимите ѝ данни от европейската статистика - първо място в ЕС по ръст на промишлено производство и четвърто по растеж на БВП.

"Оставихме стабилна и развиваща се икономика на едно от челните места в ЕС. С 8,5 млрд. лв. в хазната и 1,5 млрд. лв. излишък. Какво се е случило за четири седмици? Защо НСИ отчита, че за 4 седмици с 4 на сто се срива индексът на бизнесклимата?", продължи тя.

И попита още:

"Откъде някой измисли тези 11 млрд. лв. дефицит? Да не се хвърлят просто числа, да се даде обяснение".

Според нея умишлено се създавала паника и се насаждали страхове в хората, стресирал се народът, което било безотговорно.

"Да се вдигат данъците е безумие", каза още Нинова.

Тя препоръча служебният кабинет да не се занимава с бюджета за 2023 г. Той бил работа на редовното правителство.

Соцлидерката се възмути, че докато планира да реже социални програми и да увеличава данъци, служебното управление в последно време увеличавало членовете на директорските бордове.

"Знаете ли колко са разходите за тях? Не просто логика няма - морал няма", заключи тя.

Нинова коментира и темата "преговори с "Газпром". Според нея въобще не било ясно кой какво прави.