След седмици на протакане и удари под кръста, коалицията най-сетне се е разбрала за изплащането на парите на пътните строители, научи Клуб Z от източници от Министерския съвет. Според тях, всички са съгласни, че 50 на сто от дължимите средства ще бъдат изплатени сега. Отпаднало е искането останалите плащания да преминават през антикорупционната комисия в парламента, което породи конституционен спор за това, че законодателната власт ще изпълнява функции на изпълнителната.

Парламентът обаче все пак ще бъде "замесен" в одобрението на останалите 50 на сто плащания - но чрез комисията по регионална политика, посочиха още източниците ни. Тя обаче няма да гледа "договор по договор", каквато едва ли не бе идеята по отношение на антикорупционната комисия, а ще даде становище по доклада на междуведомствената група, сформирана от вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов, която от повече от месец обследва договорите и качеството на изпълнението на работата.

Новите възлагания пък ще се правят от регионалното министерство, без парламентарен контрол.

Дали има този път разбирателство по темата, ще стане ясно днес. По обяд трябва да се проведе извънредно заседание на комисията по регионална политика.

Крайното решение трябваше да бъде взето миналия четвъртък на инфарктно заседание в четвъртък. Депутатите дебатираха до полунощ и не излязоха с готов "продукт". Провалът на тази точка от дневния ред бе на практика предизвестен. Около 20 ч., след като цял ден приемаха закриването на специализираното правосъдие, депутатите се заеха с пътищата. Още в самото начало от ГЕРБ попитаха къде е проектът на решение, по който трябва да дебатират и евентуално приемат, тъй като има един на правна комисия, един на комисията по регионална политика, един внесен от самата ГЕРБ, а последното заседание на бюджетната се провали. Факт, вместо да заседават заедно, за да приемт един общ проект, комисиите заседаваха поотделно и на финала имаше различни решения.

Проектът на регионалната комисия пък бе този, първоначално внесен от Министерския съвет с подписите на депутатите от коалицията, който уж беше консенсусен. С него се развързваха ръцете на АПИ да се разплати с пътищарите. В последствие обаче, покрай скандала с това дали кандидатът на ИТН или на ПП да оглави БНБ, партньорите на партията на Слави Трифонов започнаха да бламират заседанията на комисиите по бюджет и финанси и правната, на които одобреният от регионалната комисия проект бе разпределен. Отделен е въпросът, че председателят на парламента Никола Минчев реши в последния момент "да включи в играта" и правната комисия, което доведе до допълнително протакане. Така се стигна до анонса на премиера: че от ПП ще предложат антикорупционната комисия да проверява и разрешава всяко плащане с пътните строители за останалите 50 на сто от неизплатените средства, което после бе възприето от правната комисия и предложено в четвъртък на депутатите за гласуване.

Още от сутринта обаче от ИТН дадоха заявка, че няма да подкрепят такова решение и ще настояват не парламентът, а изпълнителната власт да взима решенията за оставащите плащания. и ИТН, и ГЕРБ, и ДПС настояха, че антикорупционната комисия в НС няма конституционните правомощия да занимава с този въпрос.

Заявката на хората на Трифонов се притвори после и в зала при гласуването, когато те не подкрепиха проекта на правната комисия. В крайна сметка мнозинството народни представители отхвърлиха всички предложения на комисиите по финанси, правни въпроси и регионална политика и на практика не позволиха разплащането. Така се стигна до снощния коалиционен съвет и уж взетото сега консенсусно решение.

Решение обаче не е имало по друг въпрос - по искането на ИТН да вземе местата на двама депутати от "Демократична България" в комисиите по правни въпроси и бюджетната.

Както Клуб Z писа, от формацията на Трифонов претендират, че са непропорционално представени в тези две комисии - имат по двама члена, колкото имат и от ДБ, а в същото време парламентарната им група се състои от 25 души, а тази на дясната коалиция от 16. Тази си претенция ИТН заяви четири месеца след като бе одобрен и обнародван съставът на комисиите, който се определя по математически модел - според спечелените гласове на парламентарните избори.

От БСП вече заявиха, че няма да подкрепят искането. Оттам са направили свои изчисления, които показали, че ИТН не е ощетена с нито едно място в комисия. От ДБ запазват мълчание. Председателят на парламента Никола Минчев (ПП) само изтъкна, че разпределението е направено отдавна, по установения математически модел, но не даде заявка ще има ли преизчисление или не.