България е в състояние да замести всички газови доставки от Русия, съобщи пред журналисти в Брюксел вицепремиерът Асен Василев.

Той  бе на посещение в Европейската комисия заедно с министъра на енергетиката Александър Николов. Визитата бе заради решението на „Газпром“ да спре газа за страната ни.

За сметка на това ще получаваме газ по южния газов коридор, както и втечнен природен газ през Гърция и Турция.

Този план е задействан още през март и се изпълнява в момента. 

„Няма да има проблеми с доставките дори през зимата“, увери Василев.

България проучва всякакви варианти за ответни действия рещу стъпката на Газпром“, каза още той. Ако има основание, страната ни ще даде под съд руската компания.

Център в България ще координира инфраструктурата в Югоизточна Европа

В България ще заработи и регионален координационен център, който ще управлява общата подкрепа за газовата и електрическата инфраструктури в целия регион, включително в Италия. Той ще започне да действа до две седмици, уточни вицепремиерът в отговор на въпрос на Клуб Z.

Двамата министри са имали среща с изпълнителния зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и с представители на кабинетите на председателя Урсула фон дер Лайен и на шефа на Европейския съвет Шарл Мишел. Обсъдена е била настоящата ситуация както в България, така и в целия Европейски съюз след едностранното спиране на доставките за България и Полша от страна на „Газпром“.

Страната ни е поискала решението с получаването на втечнен природен газ да не е само за България. Инфраструктурата за пренос на 20 милиарда кубика газ, която имаме, се използва за Европа и региона.  И именно затова в България ще бъде споменатият регионален център.

3 милиарда от тези 20 млрд. са количеството, от което България има нужда годишно, уточни Василев.

Когато бъде реализирано най-доброто инфраструктурно решение за региона, ще започнат общите поръчки за закупуване на газ. Очаква се това да стане в средата на май.

Какъв е договорът ни с "Газпром"

България няма никакво намерение да открива сметка в рубли в „Газпромбанк“, отговори Асен Василев на въпрос на журналисти. Досега страната ни си е плащала покупките на газ в долари.

„Никога не сме напускали договора ни с „Газпром“ А „Газпром“ спря да го изпълнява едностранно“, категоричен бе Асен Василев.

Това според него очаква и другите страни членки. България е поискала правна помощ за арбитража, както и да се види дали няма използване на господстващо положение на пазара при прекратяването на договора, за да бъдат задействани юридическите екипи на Европейската комисия.  И ако имаме основание, ще съдим „Газпром“.

Исканията на руската страна да плащаме в рубли крият някои неясноти. София е поискала разяснения, но така и не ги е получила от Москва, каза Александър Николов. Освен това руснаците не само са поискали да плащаме в рубли, но и да разрешим извършването на трансакция на външна единица, каквато се явява московската борса.  И става така, че има доста голям отрязък от време, в който българската страна не контролира движението на парите. Същевременно ако подпишев руското писмо, това означава, че то става част от съществуващия сега договор. Така страната ни няма да може да предявява никакви претенции за арбитраж.

„Няма разумен човек, който би подписал такова писмо“, обобщии министърът на енергетиката.

На срещите на Василев и Николов от Брюксел са потвърдили, чее плащането в рубли е в нарушение на санкциите срещу Русия.

Това, което очакваме сега като цени, може да бъде по-добро от предложеното от „Газпром“, намекна Асен Василев, без обаче да даде повече подробности. Думте му бяха по повод искането на представители на бизнеса за таван на цените на газа.

Александър Николов допълни, че преди да бъдат давани обещания, трябва да се прецени дали има наличен ресурс.

Василев е убеден, че възникналият проблем ще нагнети още повече управляващата 4-партийна коалиция. А решението, което се взема в момента, е най-добро за страната ни, за бизнеса и за всички български граждани.