Сумата от 1,7 милиона лева по прословутия договор за софтуер на „Национална спортна база“ ЕАД ще бъдат върнати на държавата, обяви слежубният спортен министър Весела Лечева при гостуване в бТВ.

Тя говори за редица нередности по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта. Организации, които са попаднали под мониторинга на ведомството, вече са декларирали, че няма да реализират проектите си и връщат отпуснатите им средства.

Лечева специално беше попитана за договора, който НСБ е сключила на 1 август 2022 г. или в деня, в който беше издаден указ за назначаване на служебното правителство.

„Това, което ми направи впечатление е, че този софтуерен продукт не е бил заложен в бизнес програмата, която трябва да бъде утвърдена от министъра, както се изисква по Закона за публичните предприятия”, рече Лечева.

"Разходът е много сериозен за възможностите на дружеството. Става въпрос за продукт на стойност 1,7 милиона лева, който може да се имплементира за големи производствени процеси или за предприятия от мащабите на “Топлофикация” с хиляди абонати", добави бившата шампионка в стрелбата.

Според нея НСБ и в момента разполага с модерен, но далеч не толкова скъп софтуер, който отговаря на нуждите на спортните бази.

„Добрата новина е, че вчера проведохме разговори със собственика на фирмата, който се съгласи да подпишем анекс и да върне парите. Може би това ще е прецедент - за първи път да се върнат средства по такъв договор, за което благодаря и на фирмата“, каза Лечева.

В резултат на проверките, които бяха наредени от министъра на младежта и спорта, са открити и нередности, касаещи младежките дейности по Националната програма по чл.10а от Закона за хазарта.

Весела Лечева даде пример с проект, който е трябвало да се реализира във Велико Търново, Габрово и София.

„Знаете, че аз дълги години бях депутат от Велико Търново и ми беше интересно за какво могат да се похарчат 500 000 лева за два месеца“, коментира министърът.

И разкри, че според проекта наем за зала за обучителен модул за два дни струва 13 600 лева или по 6800 лв. на ден, дискусионен модул за един ден е с цена от 7400 лв., за един концерт са предвидени 86 000 лв., а възнаграждението за водещ възлиза на 5000 лв.

„Тази организация се отказа от договора си и връща парите в Министерството на младежта и спорта. Очевидно не е имала намерение да изпълни проекта по така заложените параметри, така че й благодаря, че взе доброволно това решение“, добави министър Лечева.

Министърът даде и други примери за младежки организации, които са регистрирани на един и същи адрес или имат едни и същи управителни органи.

„Изнесените от мен данни говорят за изключително неглижиране на начина, по който се одобряват и отпускат средствата по младежките програми. Това са 6 милиона, които се отчисляват от хазартните оператори. Хиляди млади хора могат да участват, но не по начина, по който в момента се изразходват парите“, каза Лечева.

Тя очаква 1 милион и 400 хиляди лева да бъдат върнати на Министерството на младежта и спорта.

„До края на моя мандат като служебен министър остават няколко седмици, но моята цел е да променим наистина правила, така че средствата да се харчат прозрачно и в името на обществения интерес“, каза тя.

Весела Лечева коментира и казуса с учениците от спортното училище в Пловдив, които получиха хранително натравяне.

„Ние сме в непрекъснат контакт с директора Ружка Генова. Сигнализирани са всички служби, които извършват своите проверки. Когато имаме резултат, ще вземем и съответните решения, така че ако има виновни, те да понесат своята отговорност“, коментира министърът.

По отношение на физкултурните салони от последното правителство на ГЕРБ, министърът заяви, че спорът между ММС и фирмите, които трябваше да ги построят, е в съда.

„За тези 25 милиона, които бяха отделени по време на правителството на ГЕРБ и бяха раздадени на определени фирми, но не последва никакво действие, в момента се водят съдебни дела. За огромно мое съжаление няма полезно действие на този етап“, коментира министърът.

Бившата световна шампионка е провела среща с главния архитект на София Здравко Здравков по темата за спортния комплекс „Червено знаме“.

„Наследих намерението да бъде ремонтирана сегашната база на „Червено знаме“, като се налеят 50 милиона лева държавни средства. Смятам, че от това няма да спечели българският спорт. Ще дам пример със залата по волейбол в комплекса.

В нея има само едно игрище, а съвременните концепции позволяват да има няколко, на които да тренират различни отбори - подрастващи, мъже, жени. Убедена съм, че на тези 25 декара и за тези 50 милиона може да се направи модерен комплекс, който да включва представителната и помощната зала, както и прилежащи тренировъчни зали“, е мнението на Весела Лечева.