Върховният касационен съд като последна инстанция се произнесе, че Огнян Донев и съдружникът му Борис Борисов не са извършили престъпление. Върховните съдии оставят в сила решението на Софийския апелативен съд, което е точно такова.

Двамата бяха подсъдими години наред заради няколко "блокови сделки" с акции на "Софарма" извън борсовия пазар. При тях купувачът и продавачът се договарят пряко.

Въпреки това обаче те бяха обвинени за данъчни престъпления.

Изпълнителният директор на "Софарма" бе обвинен от прокуратурата, след като през 2012 г. придоби пресгрупата, издаваща "Труд" и "24 часа".

Така след повече от 10-годишна досъдебна и съдебна сага той е оневинен на всички инстанции. И СГС, и САС признаха, че продажбата на акции по този начин е масова практика и представлява бизнес, а не престъпление.

Иначе казано - обвинен е за деяния, които изобщо са били изначално несъставомерни.

Подробности и мотиви от съдебното решение на ВКС още не са оповестени.

По друго дело от същия период - от 2011 до 2013 г. (разследвано от небезизвестния Петьо Еврото) той бе обвиняем за пране на пари. След краха на досъдебното производство той осъди прокуратурата за незаконно обвинение.

Бел. ред.: Огнян Донев вече не е наш издател. Но в Клуб Z сме радостни, че справедливостта възтържествува. След близо 11 години.