Дългоочаквано - интерконекторът най-сетне получи Акт 16.

Очаква се газовата връзка между България и Гърция да заработи официално от 1 октомври.

За събитието в България в събота пристига председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ще присъстват и президентите на Северна Македония Стево Пендаровски и на Сърбия - Александър Вучич, както и, разбира се, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Домакин на церемонията ще е Румен Радев, който като президент в момента е начело на държавата и чрез служебното си правителство.

Малко след новината за получения Акт 16, регионалният министър Иван Шишков напусна заседанието на Министерския съвет, за да слезе при журналистите и да я обяви вече официално. И приписа на служебния кабинет заслугите за връзката, по която се работи от години и от години има забавяне.

"Това беше плод на огромния труд на всички министри и целия МС. Знаете, че от първия ден на служебния кабинет започнахме разговори със строителя, успяхме съвместно с него да компенсираме всички минимални забавяния, помогнахме изключително много за съставянето на цялата документация. Имаме разрешение за ползване на връзката", обяви Шишков и позира с документа. - "Успяхме да направим така че да финализираме нещата. Всичките страдахме и всичките се вълнувахме", допълни.

"Страданието" пре годините

Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия.

Според уверенията на служебното правителството през нея  България ще получава договорените количества азерски газ. "Когато мине документалната част, на 1 октомври цялото количество азерски газ трябва да бъде на договорената цена. Добрата новина е, че ако не се направи някоя огромна глупост, на 1 октомври цените за българския потребител трябва да паднат значително", прогнозита преди дни бившият енергиен министър Александър Николов.

Междусистемната газова връзка Гърция-България се проектира за пренос на природен газ между двете страни, чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, в близост до Стара Загора и с газопреносната мрежа на "ДЕСФА" С. А. - Гърция в района на Комотини.

Договорът беше, на практика, подписан още през 2013 година, макар за него да се говори поне от 2010 година. По план азерският газ трябваше да потече към България още през 2019 година, но няколко поредни забавяния, за които и до днес няма логично и пълно обяснение, стопираха процеса. Изпълнението вървеше бавно и тромаво, за разлика от това на руския геополитически проект "Турски поток 2", който у нас бившият премиер Бойко Борисов наричаше "Балкански поток". Той бе построен едва за година, макар да няма никакво отношение към родната мрежа. 

Договорът с Азербайджан ще осигури изключително ниски цени за пълното количество от 1 млрд. куб. метра газ, вероятно едни от най-ниските цени в света в момента. Количеството е равно на около 30% от годишното ни потребление и може да покрие нуждите на топлофикациите. Веднъж влязъл в микса, азерският газ ще свали цената за всички потребители и това е вече видно след като "Булгаргаз" обяви, че за октомври цената ще падне под 240 лв. за мегаватчас, което е намаление с около 30%.