Актрисата Амбър Хърд заяви пред съдебните заседатели, че Джони Деп я е притиснал към стената и увил риза около шията ѝ по време на сватбеното им пътешествие с "Ориент експрес" през 2015 г, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Хърд се върна на скамейката като свидетел в съдебната зала във Вирджиния в понеделник, където съдебните заседатели изслушват и преценяват взаимните обвинения на бившите съпрузи. 

Хърд и Деп се ожениха през февруари 2015 г. и били на меден месец през юли същата година, като пътували с "Ориент експрес" след края на снимките на Деп в петия филм от франчайза "Карибски пирати".

В отговор на въпросите на адвокатите си Хърд каза, че двамата съпрузи спорили по въпроса дали Деп трябва да пие по време на пътешествието. Двамата имали любовни отношения, когато Деп бил трезвен, но той ставал агресивен и прилагал насилие, когато пиел или вземал наркотици.

В спалния вагон на влака Деп я зашлевил през лицето и неколкократно блъскал тялото ѝ в стената, твърди Амбър Хърд. След това той съблякъл ризата си и я увил около врата ѝ.

"Така се събудих на следващата сутрин", каза Хърд. "Събудих се и тя все още беше около шията ми с гигантски възел на тила ми".

В показанията си в понеделник Хърд промени предишните си изявления пред съда за първия път, когато е била подложена на насилие от страна на бившия си съпруг. Тя категорично отхвърли и свидетелствата на Деп, че е оставила екскременти в семейното ложе след скандал. Актрисата обясни, че вероятно йоркширският териер, който бил домашен любимец на двойката, е изцапал спалнята им, защото животното страдало от стомашно-чревни проблеми, след като погълнало от марихуаната, ползвана от Джони Деп.

Актрисата каза още в съда, че Джони Деп халюцинирал.

"Говореше с хора, които не са в стаята. Беше ужасяващо. Не ми беше ясно дали ми е ядосан, или дали е убеден, че човекът, с когото твърдеше, че ме е видял, е в стаята", добави тя.

Преди това Деп свидетелства, че никога не е удрял Хърд. Звездата твърди, че тя е била насилникът във връзката им.

Деп, на 58 г., съди Хърд, която е на 36 г., за 50 милиона щатски долара обезщетение с аргумента, че тя го е накърнила доброто му име с твърденията си, че е била жертва на домашен тормоз. През 2018 г. актрисата публикува статия във "Вашингтон пост", в която се описва като жертва на насилие, без да назовава имена, но във времето, което описва е омъжена за Джони Деп. В свидетелските си показания той каза, че чувства, че с кариерата му е свършено, иска реабилитация на репутацията си и заради възможността да работи, но и заради децата си.

Свидетелските показания извадиха пред публика (процесът се предава на живо онлайн, от телевизии) смущаващи подробности от съвместния живот на бившите съпрузи.

Преди десетина дни Амбър Хърд смени пиарска компания, която я обслужва, недоволно от медийното отрязаване на делото и от общото усещане, че общественото мнение клони в симпатиите си към Деп. 

По време на досегашните ѝ показания тя не звучеше винаги убедително, а психолози смятат по езика на тялото ѝ, избора на думи, начина на поднасяне на свидетелствата - твърде подробно, че тя често избягва истината. 

Хърд е завела контраиск за обезщетение от 100 милиона щатски долара срещу бившия си съпруг, за когото твърди, че я клевети, наричайки я лъжкиня.