"Машините са пипани, 100%."

С такова поредно твърдение срещу вота с устройставата отправи днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на поредна обиколка из страната - този път в Стара Загора. Борисов се усъмни в огромния брой гласували с "Не подкрепям никого" и обяви, че партията му иска от Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъдат допуснати експерти на всички политически формации "да отидат да проверят кода". "Надявам се ЦИК да ме опровергае", заяви той.

"70 000 души да отидат до урните само да натиснат копчето "Не". 70 000 си зарязали почивката и отишли да натиснат само това копче", заяви Борисов, като всъщност намали бройката.

С "Не подкрепям никого" гласуваха 87 635 души, според окончателните резултати.

Припомняме, че в първото си изказване след изборите лидерът на ГЕРБ обяви, че много хора са гласували по погрешка с "не подкрепям никого", защото не са могли да намерят бутона на машината за отиване на втора страница. Това обаче е невъзможно - "не подкрепям никого" е именно на втора страница на електронната бюлетина, след всички партии.

Ще го провергае ли ЦИК, предстои да видим. Комисията вече веднъж отказа подобно искане на "Демократична България".

Иначе и днес Борисов говори за нуждата от преговори за правителство, като обаче отказа да посочи дали ГЕРБ би подкрепила втори мандат за съставяне на такова, който се пада при "Продължаваме промяната". Стана ясно само, че ако се стигне до трети мандат и той отиде при партията на Стефан Янев, ГЕРБ вероятно няма да подкрепи.

На ПП, ДБ бил предложил разговор, не коалиция, "защото тя е невъзможна", твърди той. Както е известно, двете формации отказват дори преговорите, които Борисов предлага да бъдат водени от бившия му президент Росен Плевнелиев и от бившия външен министър и създател на Атлантическия клуб Соломон Паси.

"Плевнелиев си ги е избирал и назначавал сам - дължат му разговор. Или Мони Паси - като кажеш НАТО, значи Мони Паси", заяви Борисов, визирайки служебното правителство на Плевнелиев, в което съпредседателят на ПП Асен Василев бе министър.

"Аз от ГЕРБ дори не мога да пратя хора да преговарят - щото ги мразят. Делян Добрев ми казва "ще си отрежа ръката", продължи "в дух на разбирателство и смиреност" лидерът на ГЕРБ .

Борисов пак заяви - идеята на "контактната група" трябвало да е разговор с партиите по конкретни политики - подкрепят или не еврозоната, законите за плана за възстановяване и пр. - за да се оформят мнозинства за гласуване в парламента по съответните теми. Ако за Борисов обаче коалицията е невъзможна, не стана ясно правителство на малцинството ли ще прави, или си представя сключване на отделни споразумения.

На въпрос а кой би бил премиер в негово управление, отвърна:

"Има в момета над 200 човека готови да са премиер. След Кирил Петков всеки може да е премиер".

На въпрос за поредния му отказ да влезе в парламента, макар да бе избран от две листи, посочи:

"Аз обикалям страната. Аз съм депутат от всички области. А и как ще ме арестуват като съм депутат, искам да им дам всички възможности, защото това им е най-важното в програмата".

Борисов пак затвърди "евроатлантизма" си. Разговори можело да има само с ПП, ДБ, ДПС и БВ. Понеже "темелите" им съвпадали с тези на ГЕРБ. Уважавал много "Възраждане", но нейните "темели" били различни.

Макар лидерът на ГЕРБ да твърди колко е важно да има кабинет, отказа да посочи би ли подкрепил такъв на ПП. Било грешно да се говори пред медиите. Затова трябвали преговарящите - "ще дойдат при нас, ако те ни иксат подкрепата и тогава ще видим какво може да се случи и какво не", заяви първоначално Борисов. А после допълни:

"Защо е нужно да се играят такива игри - да е с техния мандат, при все че сме ги победили. Нали знаете вица кой иска да е мама и татко... Това, което им предлагам аз, е всякакъв вид отстъпки."

И понеже вече се спекулира с това, че Румен Радев бидал третия мандат на "Български възход", Борисов коментира темата така:

"Български възход" е избрана с гласове по-малк от разликата между нас с ПП. Как Стефан Янев ще дойде да иска подкрепа за политики".