По всичко личи, ще България ще получи дерогация от Европейския съюз и ще може да купува руски петрол до 2024 г. - според премиерът Кирил Петков, защото Брюксел знае колко строги сме с "Газпром".

Страната ни обаче е напълно способна да се справи и без руския петрол - поне според специалистите. Разбира се, за това ще трябва да имаме адекватна регулация.

Има вече и теории кой ще ни докара газ от САЩ - американската фирма Cheniere, с която всъщност имаме скромен договор за близкото бъдеще, когато бъде открит газовия терминал в Александруполис.

Това обаче няма да помогне на цените, предупреди вицепремиерът Асен Василев. Храните ще станат малко по-евтино, горивото - също, но истински спад ще има, когато войната в Украйна свърши. И ще трябва да си стискаме портфейла в следващите няколко години.

Смелото вземане на фитосанитарния контрол на границата от страна на правителството доведе до търкания с частния бизнес, доскоро занимавал се с тази дейност - зам.-министърът на земеделието Иван Христанов дори получил заплаха да не се занимава с ГКПП "Капитан Андреево". "Иначе ще има война".

Докато членовете на правителството се борят с "лошите" у нас, премиерът Петков размаха пръст на ДПС в сърцето на Европа. Днес той получи очакваната покана да се включи в групата на либералите в Европарламента - редом до Движението за права и свободи. Петков обаче намекна, че за да влезе там неговата партия, трябва да не се допускат хора като Пеевски.