Не е "чистка" - но ръководствата на седем районни полицейски управления в София ще бъдат сменени. А един шеф в Кюстендил си заминава заради предизборни контакти с представители на ГЕРБ.

Такъв анонс направи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг днес. Като подчерта...

"... Хората, които ще сменим, не са осъществявали чадър върху никого, но не са осъществявали и необходимия контрол, не са установили действия, които да не доведат до случай като този с Георги Семерджиев".

Не било "чистка". А практиката за политически, а не чисто професионални назначения не можела да продължава в МВР.

Какво за Демерджиев означава политическо назначение? - "Когато еднолично министърът, по свое усмотрение или под някакво давление, сменя хора и слага хора, определени от него". А професионално е, когато политическото ръководство назначава съобразно качествата на лицето, поясни МВР шефът.

Обявените днес рокади били плод на "комплексни проверки", извършени през предходните дни и "констатираните слабости", допълни и главният секретар на ведомството Петър Тодоров. По отношение на СДВР смените били плод на решението на шефа на столичната полиция Калоян Милтенов, който сам поискал да подбере екипа си за работа.

Така с нови началници ще се сдобият Второ, Трето, Четвърто, Пето, Шесто, Седмо и Осмо районни управления в столицата.

Любопитна обаче е рокадата в ОД на МВР в Кюстендил. Старши комисар Светослав Григоров се е срещал с представители на ГЕРБ преди изборите - "достатъчно високопоставени", "двама на брой, в различни случаи", стана ясно днес.

"Като най-неприятното е, че питах съвсем ясно и точно дали е имало такава среща. Нямах намерение да пристъпвам към крайни действия, исках да обърна внимание на ръководителя, че това не е забранено, но има ясна наредба за начина, по който това трябва да става, за да има прозрачност, да има яснота...

След като той не се съобрази с тези мои ясни указания, мисля че единствената последица може да бъде тази", посочи МВР министърът.

"Старши комисар Светослав Григоров си позволи грубо да наруши правилата, позволи си да ме излъже директно в очите", допълни.

За какво са били тези срещи? - "Питайте него", посочи Демерджиев.

Макар имена да не бяха споменати - неизменен водач на листата на ГЕРБ в Кюстендил, е именно последният МВР министър от времето на ГЕРБ Христо Терзийски.

МВР и политици от ГЕРБ в областния град не за пръв път се спрягат в едно изречение. Бившият служебен министър - Бойко Рашков, обяви преди вота през юли следното: "В Кюстендил имаме много интересен случай. Там един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с бивш областен управител и един излязъл, каквато е практиката в последните два месеца - в болничен. Обсъждали са как да привлекат 15 000 македонци с български паспорти, които да гласуват тук в нашата страна. Повтарям: бивш министър на вътрешните работи". 

Тогава той отказа да назове имена, но веднага реагира Терзийски, който освен че е родом от там, втори път води листата на ГЕРБ. Терзийски призова Рашков ако има данни за извършено престъпление, "да действа с цялата строгост на закона". Междувременно се задейства прокуратурата, която се произнесе с отказ за образуване на досъдебно производство. Най-общо, със следния мотив: "... се излагат твърдения, че на 29.06.2021 г. в хотелски комплекс в гр. Кюстендил – "две лица с двойно гражданство /на РСМакедония и РБългария/, неустановени към момента са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори". Тоест, неистановени лица са си говорили неустановени лица.

Иначе Иван Демерджиев сподели отговорността - между МВР и прокуратурата - за липса на разработки и спиране на работата по ключови преписки, в т.ч. касаещи корупция по отношение на политически лица. От думите му се разбра и че става въпрос за материали, свързани с изграждането на магистрала "Хемус".