Привърженици на Доналд Тръмп са подложили на интензивен натиск служители на местни избирателни комисии, за да променят резултата от президентските избори в САЩ през 2020 г., които той изгуби от Джо Байдън.

За това свидетелстваха пред Конгреса потърпевши от натиска в поредното изслушване за резултатите от разследване на специална конгресна комисия за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

 
„Шепа изборни служители в няколко ключови щата застанаха между Доналд Тръмп и разрушаването на американската демокрация“, каза председателят на комисията Бени Томпсън, като ги похвали като герои и „гръбнак на нашата демокрация“.

Изслушването беше изпълнено с разкази за личните нападки, пред които са били изправени държавни и местни служители.

Председателят на Камарата на представителите на Аризона - републиканецът Ръсти Бауърс, каза, че е бил подложен на публична клеветническа кампания, включително протести пред дома му и мъж, който размахвал пистолет пред семейството и съседите му.

Длъжностни лица в Мичиган, Пенсилвания и други щати разказаха подобни истории. Техните номера на мобилни телефони и домашни адреси са били разпространени публично, след като отказали да изпълнят исканията на Тръмп.

Две изборни служителки от Джорджия - майка и дъщеря, свидетелстваха, че не смеели да кажат имената си на глас, след като Тръмп несправедливо ги е обвинил, че са извършили изборна измама.

„Имаше много заплахи, чиито автори ми желаеха смъртта“, каза Уандреа Ар Шей Мос, бивша служителка на щатските избори.

Заместник-председателката на комисията, републиканската представител Лиз Чейни, призова американците да обърнат внимание на представените доказателства, заявявайки:

„Не можем да позволим на Америка да се превърне в страна на конспиративни теории и насилие от главорези.“

Ключов свидетел беше републиканският държавен секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър, който свидетелства за телефонното обаждане на Тръмп с молба да „намери 11 780“ гласа, които биха могли да обърнат резултата в щата му, за да предотвратят изборната победа на Байдън.

Въпреки че комисията не може да обвини Тръмп в никакви престъпления, Министерството на правосъдието следи отблизо работата на комисията, отбелязва АП.

Тръмп се защити в социалните медии, описвайки телефонния си разговор с Рафенспъргър като „перфектен“. По същия начин той беше описал разговора с украинския президент Володомир Зеленски през 2020 г., който доведе до първата му, завършила неуспешно, процедура по импийчмънт, припомня агенцията.