Страните членки на ЕС трябва да включват мерките си за пестене на енергия, производство на чиста енергия и диверсификация на енергийните доставки в националните си планове за възстановяване и устойчивост.

Това предвижда текст, приет днес от Европейския парламент в Брюксел с 471 гласа „за“, 90 „против“ и 53 „въздържал се“. Гласуването означава даването на мандат за преговори с правителствата на държавите от Съюза.

Мерките, които са част от плана REPowerEU, имат за цел да подкрепят независимостта от руските изкопаеми горива и да ускорят екологичния преход. Предложението важи са изменените национални планове след влизането му в сила.

Увеличаване на независимостта и борба с енергийната бедност

Евродепутатите измениха първоначалното предложение на Европейската комисия, за да насочат по-добре мерките от REPowerEU към намаляване на енергийната уязвимост в ЕС. Новите правила ще обхващат мерки, които започват от 1 февруари 2022 г. нататък.

Мерките трябва да дават приоритет на инвестициите за справяне с енергийната бедност за уязвимите домакинства, малките и 9средните предприятия (МСП) и микропредприятията.

Финансиране

Членовете на ЕП искат допълнителните 20 милиарда евро безвъзмездни средства, предложени от Комисията, да дойдат от по-ранно провеждане на търгове за национални квоти за емисии в рамките на Схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ), вместо да се използват квоти от резерва за стабилност на пазара на Общността. Те искат също така Комисията да определи допълнителни източници на средства, които да допълнят финансирането на действията по REPowerEU, включително като позволи гъвкавост при използването на неизразходваните средства. Става дума по-специално за остатъците от бюджетния цикъл за периода 2014-2020 г.

Тези допълнителни безвъзмездни средства ще бъдат разпределени между страните членки, като се вземат предвид степента на тяхната енергийна зависимост, нарастването на свързаните с енергията разходи за домакинствата и делът на изкопаемите горива в брутното вътрешно потребление на енергия.

При прилагането на новите мерки държавите трябва да вземат предвид приноса на регионалните власти, неправителствените организации и социалните партньори.

Трансгранични мерки и климат

ЕП призовава страните членки да гарантират, че поне 35 на сто от разходите им по главите на REPowerEU се разпределят за мерки, които имат многонационално измерение или ефект, дори ако се изпълняват от една страна от ЕС, и освен ако Комисията не предостави дерогация при конкретни обстоятелства.

Дерпутатите постигнаха съгласие, че принципът “да не се нанасят значителни вреди” следва да се прилага към главите от REPowerEU, освен ако не са изпълнени определени условия, и само за мерки, които са в действие до 31 декември 2024 г.