Главната прокуратура на Русия обяви днес, че забранява дейността на руска територия на разследващата медия "Белингкат" и партньора ѝ от Латвия "Инсайдър", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Базираната Нидерландия организация "Белингкат" уличи подкрепяни от Русия войници за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии (полет MH17) над Източна Украйна през 2014 г. и разкри руските агенти, пратени да отровят критика на Кремъл Алексей Навални през 2020 г.

Според съобщението на руската главна прокуратура дейността на двете медии представлява "заплаха за конституционния строй и сигурността на Руската федерация". Затова те са включени в списъка на "нежеланите" в Русия организации, като им се забранява да оперират в Русия, а сътрудничеството им с руски юридически и физически лица става незаконно, се казва още в съобщението.

По повод решението на руските власти основателят на "Белингкат" Елиът Хигинс написа в "Туитър":

"Белингкат" няма юридическо, финансово или персонално присъствие (в Русия), така че не е ясно как Русия ще приложи това".

Централата на "Инсайдър" е регистрирана в Латвия с цел защита от санкциите на руските власти. Тази медия е помагала през последните пет години на "Белингкат" в повечето от големите разследвания, вкл. за идентифицирането и проследяването на придвижването на отровителите на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал във Великобритания, припомни Ройтерс.

ТАСС допълни, че освен "Белингкат" и "Инсайдър" Русия санкционира и базирания в Прага "Институт за правна инициатива в Централна и източна Европа" (CEELI Institute) със същите аргументи.