"Един служебен министър не може да кадрува в един театър."

Това коментира сутринта в петък по Нова тв директорът на Народния театър Васил Василев.

Той добави, че не смята да прави лустрация, а Александър Морфов има нужда от свой театър.

Вчера служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че има достатъчно основания за най-тежкото дисциплинарно наказание на Василев и му даде нещо като ултиматум с думите: "Ако той не извади сам себе си от блатото, блатото ще бъде пресушено". Минеков още от началото обяви подкрепата си за Морфов и твърди, че Василев се бил обградил с кадри като политически квоти. 

Днес директорът даде да се разбере, че няма намерение да уволнява Велислава Кръстева, за това - какво ще се случва с режисьора беше по-неконкретен, но се разбра, че не държи Морфов да остане в театъра.

Василев обяви (и го повтори няколко пъти), че главният виновник за напрежението в Народния театър се намира на "Ал. Стамболийски" 17 (Това е адресът на Министерството на културата - бел. ред.) и описа ситуацията като случващото се във филма "Да разлаем кучетата" .

Конфликтът между режисьора Александър Морфов и пиарката на театъра и добре познато от десетилетия лице на ДПС Велислава Кръстева той обясни така:

"Един служител на театъра има сблъсък с друг служител на театъра."

"Г-жа Кръстева е пиар, административна длъжност", каза той, даже уточни "слугинска длъжност" - явно в противовес на творческите.

По думите му какво тя прави в свободното си време, извън театъра, не било негов проблем. Основният конфликт се появи, след като Морфов надраска с надписи "ДПС" и призиви да се маха от театъра вратата на кабинета на Кръстева, а след това обясни, че това било протестна форма за нейната поява на 2 октомври рамо до рамо с Ахмед Доган на парламентарните избори (което всъщност е традиция за Кръстева от почти всички последни избори, б.р.).

Василев добави, че ще се смята ангажиран, ако даден служител прави пропаганда в театъра. Извън театъра всеки бил гражданин на Република България и имал право на граждански позиции.

"Конфликтът беше изнесен от служебния министър, който каза, че в Народния театър имало война... Аз съм целта. Не мога да съм маша за лустрация", каза още директорът.

Той обясни, че и Кръстева, и Морфов били поканени лично от него. Като режисьорът дошъл по-късно и вече бил наясно, че ще работи с кадъра на ДПС, но нямал нищо против това.

Макар и не в прав текст директорът на театъра даде да се разбере, че се съмнява в протестността на мотивите за надраскването на вратата на Велислава Кръстева. Изборите бяха на 2 октомври, това се случва на 29 октомври, а Морфов обявява в медиите, че той е извършител в знак на несъгласие на 31 октомври.

"Може ли да протестираш в 10 часа вечерта в празен коридор пред празна врата? За какво ви говори това?", попита, предполагаемо реторично, директорът на Народния театър.

На въпрос дали е потърсил обяснение от Морфов и защо се е стигнало до разследване на случая Василев отговори с въпрос: "Дали не съм разговарял с него?"

Той нарече кореспонденцията, която води с режисьора, "много интересна" и каза, че някой ден може да я покаже.

"Странното е, че съобщенията му са винаги след полунощ", добави директорът с известна многозначителност.

Василев коментира и друго обвинение от вчера на Минеков - че е отказал да даде договорите с външни изпълнители на министерството за проверка.

"Министърът иска документи за неясни цели. Има звена, които отговарят за проверките. Министърът трябва да им възложи тези проверки", обясни той.

Директорът написал писмо в такъв дух до ведомството, както и заявил готовността си при следване на съответния ред да даде всички искани документи. Едва след това писмо Минеков вече е възложил проверката и в Народния театър били готови за проверителите. Самият министър обаче обяви, че иска проверка още на 10 ноември, а вчера на въпрос кога ще бъдат обявени резултатите даде доста уклончив отговор.

"Изместваме проблема - не може министърът да кадрува в Народния театър", повтори няколко пъти Василев.

Попитан какво ще стане с Морфов, той препоръча на министъра да инициира постановление за нов театър "имени Александра Морфова".

"Александър Морфов се нуждае от собствен театър - той да ръководи, да поставя...", каза Василев.

В Народния театър царяла творческа атмосфера, а всички имало право на равна основа да развиват своите идеи, добави директорът.