Незабавно. Незабавно държавата трябва да приключи със злополучния си опит да има държавна банка, която да финансира малкия и среден бизнес. Тази иначе добра идея, която се радва на популярност в голяма част от цивилизония свят, просто не проработи тук. Няма и да проработи, точно обратното - винаги ще бъде обект на скандали, ще генерира корупция и лъжи, ще финансира или малко, или много, или "правилните", или "неправилните". 

Тук дори няма да отваряме дума за последните брожения по същество - обикновените зрители на тези водевили не знаят какво е "облигационна емисия", нито дали е нормално консултанти да взимат по един милион за своята дейност. Не е и важно, в крайна сметка. Защото дори един куп журналисти отново да разкрият истината, тя отново и отново ще потъва под повърхността на политическото, прокуратурата отново или няма да иска, или няма да е способна да си свърши работата. Едни членове на Управителния и на Надзорния съвет отново ще бъдат уволнени, други отново ще бъдат назначени с апломб. И всичко ще се завърти. Отново. 

Само се замислете - освен скандали, какво е генерирала тази банка? Кой български еднорог финансира? Коя е тази новаторска компания, която няма нищо зад себе си и затова не може да получи финансиране от търговска банка, която е взета под крилото на ББР и днес всички знаем името й? ББР не е създадена просто, за да дава кредити на малки и средни предприятия, те могат да се кредитират преспокойно от търговските банки в мрежата. Пари в системата има достатъчно, че и отгоре. ББР трябва да финансира онзи малък и среден бизнес, който няма достъп до пари, но има огромен потенциал да върне десетократно инвестицията. ББР трябва да раздаде кредити на 20 фирми, 19 от които ще се провалят, една ще успее и тогава банката сама по себе си ще е успешна. Вие знаете ли за такъв пример? Известен ли ви е поне един? 

Не знаете. Но всички знаете за онези 8 фирми на ноторни български бизнесмени с печалби от десетки милиони на година, които са отишли благо и скромно при мениджмънта на банката и той благо и щедро е поощрил техните планове. Знаете как един от шефовете на една търговска банка напусна банката, след две седмици стана директор в ББР и само след още две седмици - о, чудо - ББР изкупи акциите от емисия на същата тази търговска банка. Днес пък всички разбраха, че ББР е организирала, но и не е точно организирала облигационна емисия, като със сигурност е платила на едни консултанти по пътя. И отново - имаме си нови шефове в банката.

Този постсоциалистически синдром - на всички нива - да имаме по нещо държавно във всеки сектор, просто, за да си го имаме, трябва да умре. Веднъж и завинаги. И това трябва да го разберат политиците от всички партии - и статукво, и променящи, и завъртащи, и клякащи или каквито там има още. 

Корупцията по същество може да съществува единствено, ако в нея има държавно участие. Страната, за която няма нито един доклад - нито на ЕК, нито на ЕП, нито на Световната банка или МВФ, нито на рейтинговите агенции - в който да не споменава корупцията като проблем, трябва да прави всичко възможно да намали допира между реалния бизнес и себе си, а не точно обратното. Българската икономика може да живее без Българската банка за развитие. За да остава тя над водата - очевидно - някой друг не може да живее без нея. 

Затова - просто я затворете. Или я приватизирайте. Или поне пуснете част от капитала й на Българската фондова борса, за да влезе в нея частен капитал, който да има интерес да следи какво се случва с инвестицията му. Иначе си играем на банка. Игра, която започва да ни коства прекалено много. Банките не работят с пари, както смятат повечето хора, те работят с доверие. Коя е тази банка, в която доверието щеше още да е запазено, ако създаваше толкова скандали, колкото ББР? 

Приключете този соцводевил веднъж и завинаги. Българската политическа обстановка просто не може да изиграе тази игра, която по принцип е полезна. След години може да опитаме пак. Не е грешно да си признаем - опитахме, не стана. А то не стана. О, само как не стана!