Червеният кръст трябва да помогне на Навални. Този призив отправиха нобелови лауреати към Международния комитет на Червения кръст.

От двете години затвор Навални прекара повече от 100 дни в ШИЗО, което руските осъдени наричат ​​„затвор в затвора“. В условията на изолатора, които дори на фона на обичайните реалности на руския плен изглеждат мъчение, той е бил поставян 10 пъти: например за измиване на лицето 25 минути по-рано от очакваното. Като „злостен нарушител на режима” той е лишен от срещи с близки и от правото да получава писма.

Те посочват, че в последно време опозиционерът изглежда по-зле от периода след комата. В която изпадна след опита на руските тайни служби да го отровят.

"Адвокатите не могат да дават лекарства на Алексей (припомнете си, че говорим за човек, който наскоро е преживял тежко отравяне с нервнопаралитичен агент от типа на Новичок), не само независимите лекари, но и лекарите като цяло нямат право да го видят. Което явно противоречи на действащите руски закони и на Конституцията - дори и след нейната промяна.

Според нобеловите лауреати за 2021 г. Дмитрий Муратов и Мария Реса "пред очите ни отнемат живота на човек, който е попаднал в ръцете на държавата".

"Ние сме убедени, че в съдбата на Алексей Навални трябва да се намесят независими хуманитарни организации, чийто авторитет е извън съмнение, включително тези на руските власти. И на първо място - Комитетът на Червения кръст, който сред приоритетните цели на своята работа нарича "предотвратяване и облекчаване на страданието на хората с пълна безпристрастност, без каквато и да е дискриминация, основана на политически възгледи и социален статус, и насърчаване на уважението към личността и човешкото достойнство".

Ето обръщението към Международния комитет на Червения кръст, подписано от двама лауреати на Нобелова награда за мир за 2021 г.: Дмитрий Муратов и Мария Реса:

"До Международния комитет на Червения кръст

Скъпи приятели, обръщаме се към вас като към лауреати на Нобелова награда - нобелови лауреати.

Точно преди 100 години Международният комитет на Червения кръст и Московското дружество за защита на политическите затворници ("Политически Червен кръст") спасиха политически затворници от болшевишките затвори в Русия.

Дошлите на власт комунисти ограничиха политическата конкуренция и всякаква социална активност. Затворниците са измъчвани, а Червеният кръст влиза в пряк контакт с лидерите на ленинската и сталинската администрация, опитвайки се да облекчи тежкото положение на затворниците.

Много важно: Червеният кръст търси правото да оказва помощ на политическите затворници, като прилага към тях нормите на хуманитарното право, записани в Хагската и Женевската конвенция, като ги разпростира и върху цивилни лица, а не само върху активни войници от армията по време на война. Червеният кръст търси достъп до местата за лишаване от свобода и правото да предоставя медицинска помощ на политическите затворници.

А 10-ата конференция на Червения кръст призна, че жертвите на всякакви, не само въоръжени конфликти, но и вътрешни конфликти, имат право на помощ. Държавният суверенитет не трябва да се разглежда като основа за ограничаване на медицинска, правна, хуманитарна помощ.

След Втората световна война възможността за оказване на помощ на политическите затворници най-накрая е възложена на Червения кръст. И ви молим да го използвате. Покажете безкористност.

Невъзможно е да се почувстваш човек, когато наблизо, в затвори и лагери, измъчват политически затворници. Вижте какво направиха с политика Алексей Навални. Множество наказания по всякакви причини и липса на медицинска помощ. Може ли тогава да се погледнат в очите на жена му, децата, родителите? Правете каквото ви казва вашият универсален хуманитарен принцип: "Предотвратете човешкото страдание".

Обръщаме се към вас като носители на Нобелова награда за мир към носители на Нобелова награда за мир. Възползвайте се от правото си. Докато мъките продължават, ние всички сме съучастници на палачите.

Дмитрий МУРАТОВ, Мария РЕСА,
Лауреати на Нобелова награда за мир за 2021 г

PS. Представители на Международния комитет на Червения кръст в разговор с един от авторите на писмото заявиха, че "организацията няма мандат за подобни действия". Разбираме тези трудности. Въпреки това, например, в първия параграф от списъка с ключови цели на работата на Руския червен кръст се посочва, че приоритетната задача на организацията е "да предотврати и облекчи страданието на хората с пълна безпристрастност, без никакво дискриминация на основата на националност, раса, пол и класа, език, религиозни убеждения, идеологически възгледи, политически убеждения и социален статус".

Разбираме, че Международният комитет на Червения кръст може да има затруднения с правомощията си и затова се обръщаме към всички неправителствени организации, които могат да помогнат с този проблем."