Клубовете от английската Висша лига са похарчили рекордните 815 милиона паунда (922 млн. евро) по време на завършилия миналата нощ януарски трансферен прозорец, информира Би Би Си.

Брутните пари, дадени през януари, са с 90 процента повече от предишния рекорд от 430 млн. паунда (486 млн. евро) през 2018 г. и почти три пъти повече от предишния януарския трансферен процорец - 295 млн. паунда (334 млн. евро).

Рекордът за целия сезон (заедно с лятото) вече бе подобрен. Предишният бе 1,92 милиарда паунда (2,2 млрд. евро). Сега, поне по предварителни данни все още, е премината границата от 2,8 милиарда (3,2 млрд.). Това е абсолютно върхово постижение по харчове.

Клубовете поставиха и рекорд по нетни разходи за трансфери през януари с похарчените 720 милиона паунда (814 млн. евро), като през януари 2022 г. бяха платени едва 180 милиона (204 млн. евро).

Английските отбори превъзхождат с много останалите в Европа, дори тези от т.нар. топ 5 първенства като Испания, Италия, Франция и Германия.

„Когато погледнете конкретно към януарския трансферен прозорец, клубовете от Висшата лига са похарчили три пъти повече от останалите лиги в топ 5 взети заето. Подобно сензационно харчене е просто невероятно.

От друга страна останалите всъщност получават повече от продажбата на играчи, отколкото харчат за купуване, което е доста очевидно в сравнение със ситуацията във Висшата лига“, коментира Калъм Рос от компанията "Делойт" и добави, че английският елит е и единствената лига, която е увеличила медийните си права през последния цикъл.

Тук може да се добави, че със своите 288 милиона паунда (326 млн. евро) само "Челси" се е разделил с повече от всички клубове в италианската Серия А, испанската Ла Лига, Бундеслигата и френската Лига 1, взети заедно! Ако се вземе предвид и похарченото през лятото, лондонският клуб вече е отделил около 650 млн. евро за общо 15 футболисти.

Именно през лятото "Челси" бе придобит от бизнесгрупа, начело на която е американският бизнесмен Тод Боули, след като Роман Абрамович бе принуден да се раздели с отбора.

„Очевидно има и други неща, които са намесени, като новите собственици на дадени клубове, както и представянето на терена, дали се търсят резултати в европейските турнири или титли в съответните първенства, както и самото запазване на място в елитните дивизии като Висшата лига“, каза още Рос.

Миналата нощ "Челси" счупи британския рекорд за един играч, като в последните часове на прозореца придоби аржентинския национал Енцо Фернандес за 106,8 милиона паунда (121 млн. евро), договорени с "Бенфика".

Фернандес блесна на Световното, освен титлата с тима си грабна и отличието за най-добър млад футболист. "Челси" се насочи към него още в края на годината, но "Бенфика" отказа да го продаде за по-малко от 120 млн. евро - на толкова възлизаше откупната клауза в договора му. Продажбата уж остана за лятото, но хората на Боули "се върнаха". Накрая двете страни са спорели за траншовете, твърдят трансферни експерти, начело с прочутия италианец Фабрицио Романо.

По-рано през януари "Челси" не се посвени да договори украинеца Михайло Мудрик за 89 млн. паунда (100 млн. евро). 

На обратния полюс е "Арсенал", който е лидер във Висшата лига с много по-евтин отбор. Клубът не изневери на философията си и сега. В последния ден за 12 млн. паунда с "Челси" бе спазарен италианският национал Жоржиньо - доскоро един от асовете на "сините". Той излезе евтино, тъй като договорът му изтича през лятото.