Призивите за мирни преговори между Украйна и Русия в този момент означават само едно – да предадем Украйна на Русия. А това е неприемливо. Това заяви председателят на комисията по външна политика в Бундестага Михаел Рот. Германският политик разговаря с чуждестранни кореспонденти и анализира ситуацията в Украйна една година след нападението

„Речта на Путин бе изпълнена с обичайните пропагандистки клишета, заплахи, конспиративни теории, лъжи и това не ме кара да мисля, че той има намерение скоро да се оттегли от Украйна. Така че кога ще свърши войната в Украйна не зависи от Берлин, Париж или Вашингтон, а от Кремъл. Путин може да спре войната – ако изтегли войските си от украинска територия, ако накара оръжията на армията му да замлъкнат“, заяви социалдемократът.

Рот посочи, че засега не вижда сигнали Путин да има такива намерения. „За мене е решаващо да подкрепяме Украйна толкова отговорно, силно и постоянно – политически, но и военно и икономически, докато тя успее да стигне до масата на преговори от позицията на силния. И тогава от тази позиция да договори края на войната. Украйна трябва да спечели тази война, за да остане свободна, демократична държава, запазвайки своята територии“, заяви той.

Рот обаче допълни, че не вярва, че това може да стане скоро.

„Путин явно няма да се изтегли. Той направи много грешна преценка, нападайки Украйна и сега няма стратегия за излизане оттам. Ще продължава да води война, още повече, че и в Русия не се вижда значителна опозиция на действията му, която да му оказва натиск. Цената на тази война за Русия е огромна, но в една диктатура животът на отделния човек е без значение“, заяви той.

„Ние обаче трябва да се подготвим, че тази война няма да свърши скоро. Всички тези призиви за мирни преговори сега са несъстоятелни, защото преговори сега би означавало да предадем Украйна на Русия. А това, ние в Европа, не бива да допускаме“, каза политикът .

Темата за изтребителите

„Аз принадлежа към групата на онези политици, които настояват за незабавн а имаксимална военна подкрепа за Украйна. Но въпреки това темата с оръжейните доставки е и малко фрустрираща. Ние тъкмо постигнахме пробив за доставките на танкове. Много от страните, които месеци наред критикуваха Германия, че е твърде колеблива, сега могат да обяснят защо не доставят танкове веднага, както бяха обещали. Предполагам, че не става дума за политически проблеми, а производствени. Но се оказва, че доставката не може да стане толкова бързо“, коментира политикът.

Рот предложи през още септемри да се създаде европейски съюз за доставка на танкове, за да се преодолеят проблемите с логистиката. „Сега сме февруари и още нищо не е станало. Това е отрезвяващо. Но въпреки това трябва да признаем и че досега сме доставили на Украйна тези оръжейни системи, от които тя има нужда и с които може да работи към този момент. Да се влиза сега в теоретична дискусия за изтребители, които Германия дори няма, го намирам за прибързано“, заяви той.

Най-важно в момента е, че Украйна използва мунициите, които Европа произвежда за една година, в рамките на един месец. „Това е проблемът към този момент. Ние трябва спешно да повишим производствените мощности. Трябва да говорим за ремонт и за поддръжка на доставените оръжия, защото войната ще продължи дълго и това ще се наложи неминуемо. Тоест ние трябва да осигурим дългосрочна, сигурна и постоянна доставка на необходимите оръжия, а не да скачаме от тема в тема“, заяви Рот.

„В дебатите за танковете допуснахме една грешка, от която трябва сега да се поучим. Публичните спорове коя държава-членка кога и какво ще даде на Украйна помагат само на Путин. Това трябва да спре. Дебати моат да се водят вътрешно, но не  и пред публика“, заяви той.

Европейската обща отбрана

Друг важен въпрос пред либералните демокрации сега е как дългосрочно можем да се защитим от подобни агресии. „Давам за пример Полша – поради съседството си с Русия Варшава от много години инвестира много повече в своята сигурност и отбрана, повече, отколкото Германия и други европейски държави. Сега ние трябва да установим по болезнен начин, че трудно бихме защитили страната си от такава агресия. Затова трябва да инвестираме в нашата отбрана. И обществото трябва да се настрои за това за дълъг период от време. Не е достатъчен само бюджет от 100 милиарда евро за Бундесвера“, категоричен е анализаторът.

Без САЩ Украйна щеше вече да е победена

„В същото време трябва да си признаем, че нито една отделна европейска държава, а и целият ЕС, не бихме могли да защитим Украйна, ако не бяха САЩ. Без САЩ Украйна отдавна щеше да е загубила войната и ние в Европа щяхме да стоим пред свършен факт. Затова европейците трябва спешно да започнат работа по своите военни капацитети и обща защита", призова Рот.

Всички приказки, че войната с Русия може да се приключи сега, ако се преговаря, означават всъщност предаването на Украйна. Германското правителство, мнозинството в германския Бундестаг и германското общество не смятат това за приемливо. Това, предлагащите мирни преговори в този момент, трябва най-сетне да го разберат. Да се призовава Русия да преговаря в този момент, е опасно.

Турция и блокадата за НАТО

За да има бърза доставка на оръжия за Украйна, е необходимо и Ердоган най-сетне да осъзнае ролята си  ида спре да бойкотира НАТО. Не може да си член на НАТО и да заобикаляш санкциите или да блокираш опитите да се справим с криза, заяви Рот. Той коментира и че е нормално Финландия, която има дълга граница с Русия, да е сдържана откъм доставка на собствени танкове и оръжия за Украйна, защото не е член на НАТО и за нея не би важал член 5 от договора за обща защита. Време е Ердоган най-сетне да спре с опитите да играе за всички страни, критикува Рот.

За останалия свят и опасността, ако Русия спечели

И страните извън Европа трябва да разберат колко опасен е Путин, заяви още Михаел Рот. „Този конфликт не засяга само Европа, ако Путин спечели, това ще е опасно за целия свят. При победа на Русия войната ще стане глобална, скоро няма да има мир. Не можем да се преструваме на неутрални. Руският агресор ще е все по-гладен за нови територии. Не разбирам хората, които твърдят, че не знаят какво смята да прави Путин. Той винаги е  казвал съвсем ясно какво иска. В речта си тази седмица и във всички свои речи досега той ясно посочва какво иска. Той не посочи като най-голямото зло и най-голямата беда в близката ни история холокоста, двете световни войни, фашизма, а разпадът на СССР. Той води неоимпераилистична политика, която засяга целия свят. Той иска СССР да възкръсне. Ако сега решим да преговаряме, за да спре тази война, Путин няма да престане с агресията си. Няма да има мир“, заяви Рот.