Шампионът "Сиатъл Сийхоукс" ще защитава титлата си в професионалната лига (НФЛ) на САЩ по американски футбол срещу "Ню Инглънд Пейтриътс" на 1 февруари на стадиона в Глендейл, Аризона. Феновете на играта знаят, че финалът се нарича Супербоул и е най-голямото спортно събитие в Америка всяка година с рекордна телевизионна аудитория.

Тази нощ се играха финалите на двете конференции, спечелиха фаворитите, но в единия случай това стана с лекота, а в другия след истинско чудо. Не се случва толкова често на Супербоул да отидат двата най-силни отбора от редовния сезон и плейофите, а на 1-ви ще станем свидетели точно на това.

Първо "Сиатъл" бе тотално надигран до последните малко повече от четири минути на домакинския си мач срещу "Грийн Бей Пакърс", но въпреки това стигна до триумф с 28:22 след продължение и за втора поредна година отива на Супербоул. Шампионите губеха със 7:19, но за по-малко от 50 секунди в края сътвориха обрат - 22:19. За да е пълна драмата, "Пакърс" докара битката до продължение.

"Сиатъл" имаше шанса да атакува първи в допълнителната част и тогава куотърбекът Ръсел Уилсън взе нещата в свои ръце, като подаде магически пас на Джърмейн Кърс за 28:22.

Финалът на Американската конференция започна след това и под непрестанния дъжд край Бостън, "Ню Инглънд" допълнително намокри "Индианаполис Колтс" за съкрушителното 45:7. Куотърбекът и лидер на "патриотите" Том Брейди е първият играч на своя пост, който отива на шести Супербоул като титуляр. При успех той ще изравни по титли своя кумир Джо Монтана.

Америка вече се готви за големия мач, който е без аналог отвъд океана като интрига, медийно отразяване, зрителски интерес, парични потоци и шоу. На полувремето на мача на 1 февруари ще гастролират Кейти Пери и Лени Кравиц.