Върви ли към развръзка на конфликтът в Народния театър "Иван Вазов" и успокояване на страстите там? И какво се случва с основните действащи лица в скандала - Велислава Кръстева и Александър Морфов.

Директорът на театъра Васил Василев е изпратил проект за нов устройствен правилник на институцията, но той е върнат за корекции. Според предложението на Василев се премахват длъжностите и на пиар, и на главен режисьор и по този начин и Кръстева, и Морфов ще останат извън театъра.

От Министерството на културата обаче не са приели това предложение и то ще се преправя, потвърждават от ведомството пред БНР.

Според неофициална информация на специализирания сайт за култура "Площад Славейков" Велислава Кръстева така или иначе е решила да напусне театъра. Тя е подала предизвестие, което изтича на 1 март. Тя си тръгва оттам по-малко от година след назначаването си.

Морфов вчера коментира, че не знае за готвените структурни промени, според които длъжността му "главен режисьор" е премахната.

"Аз нямам никаква идея. Разбира се, аз очаквах отдавна да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост - Васил Василев - поради явната нетърпимост между творческата и административната идея", каза той пред БНР.

Веднага след назначаването си новият министър на културата в служебното правителство Найден Тодоров (който дойде на мястото на единствения сменен министър от предишния кабинет Велислав Минеков) обяви, че смята да се опита да реши ситуацията с диалог и като изслуша всички страни по казуса и се опита да ги събере заедно.

Народният театър се тресе от скандал, продължаващ с месеци. Всичко започна с надраскването на вратата на кабинета на Кръстева с надписи "ДПС" от Морфов.  Причината -  тя е бивш пиар на Движението за права и свободи, депутат и зам.-министър на културата - от квотата на партията, като режисьорът е провокиран от присъствието ѝ рамо до рамо с Ахмед Доган на изборите на 2 октомври м. г.

Впоследствие Морфов призна, че той е авторът. С това обаче протестът му срещу назначаването на Кръстева не се изчерпва, като малко по-късно той продължи да драска на нейната врата, но вече и на тази на директора Васил Василев.

Двамата влязоха и в задочен медиен спор, а съставът на театъра буквално се раздели на две - такива, подкрепящи режисьора и такива, подкрепящи директора. Подкрепящите директора, който значително увеличил възнагражденията на творческия състав, бяха и на посещение при Румен Радев, където си оплакаха от Минеков, който назначи няколко проверки в театъра и говореше за политически квоти в ръководството му. Нарушения не бяха открити, но новият министър отбеляза, че са вземани спорни решения от директора.

В момента Василев запазва публично мълчание. Последната му публикация в профила му във фейсбук е тази: